Δεν φταίει ο πολλαπλασιαστής αλλά η υλοποίηση, λέει τώρα το ΔΝΤ

dntΣτην αδύναμη υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι στον πολλαπλασιαστή που εφαρμόστηκε στο ελληνικό μοντέλο αποδίδεται από το ΔΝΤ η μεγαλύτερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Το δούλεμα πάει… σύννεφο από τους δανειστές, καθώς άλλοτε επιρρίπτουν ευθύνες στον πολλαπλασιαστή, άλλοτε στην αδύναμη υλοποίηση ενός συνειδητά και μεθοδευμένα «λαθεμένου» προγράμματος (αφού ως «λαθεμένο» παράγει όλο και περισσότερο χρέος, μεγαλύτερη εξάρτηση) και αύριο ποιος ξέρει σε τι.

Ερχεται τώρα το Ταμείο, που θα ήθελε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά δεν συμφωνεί το Βερολίνο (το άλλο μέλος της τρόικας) που προωθεί νέα δανειακή σύμβαση, να μας πει πως υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης. Σαν να λέμε πως στον τέταρτο χρόνο ύφεσης, με την ανεργία στο 20%, τα κόκκινα δάνεια στα 10 δισ. ευρώ, τις τράπεζες εκτός παιδιάς, ο δανειστής -αν και ειδικός περί τα οικονομικά- εκτιμά πως θα έχεις ανάπτυξη.

Και συν τοις άλλοις, το Ταμείο διερωτάται εάν τα προγράμματα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή ή όχι στις υπερβολικά χρεωμένες χώρες, που είναι σε ύφεση, ή οπισθοβαρή. Σημειώνοντας ότι μάλλον τα μέτρα θα πρέπει να επιβάλλονται σταδιακά και προς το τέλος των προγραμμάτων, καθώς ορισμένες από τις οικονομίες που ακολουθούν τροχιά δημοσιονομικής σύγκλισης τείνουν να υποπίπτουν σε βαθύτερη ύφεση.

Αν μη τι άλλο, αποκτούν χιούμορ οι δανειστές.

 

enet.gr