Εως 27 Σεπτεμβρίου το Ε9

dimosioΟλιγοήμερη παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή του Ε9. Η παράταση αφορά  φορολογουμένους που το 2012 είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση και όχι σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι έχουν λάβει παράταση έως τις 14 Οκτωβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι πως η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1 Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) του Ε9 που κανονικά εξέπνεε χθες το βράδυ, θα παραταθεί τελικά μέχρι την προσεχή Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έλαβε «άδεια» από την τρόικα προκειμένου να χορηγήσει την πρόσθετη παράταση (τη δεύτερη κατά σειρά), επικαλούμενη τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο τεράστιος όγκος δεδομένων στο Taxisnet. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έλαβε την έγκριση της τρόικας ευρισκόμενος στο Βουκουρέστι, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή φορολογική διάσκεψη.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να ολοκληρώσει την επεξεργασία των Ε9 που έχουν μεταβολές σε κτίσματα πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να υπολογίσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 και να στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά.
Τέλος, για να αποφύγει την υπερφόρτωση στο Taxisnet η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «κλείδωσε» χθες για το Ε9 τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις (Πίνακας 2) μην επιτρέποντας τις τροποποιήσεις σε αυτό. Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Πίνακα 2 του Ε9 θα αξιοποιηθούν για να  υπολογιστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια.

tanea.gr