Για μια θέση κάτω από τον ελληνικό ήλιο

Μπορεί να είμαστε χρονικά από τα τελευταία κράτη που αποφάσισαν τη χορήγηση αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που προβαίνουν είτε στην αγορά ακινήτων είτε συμμετέχουν στην πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων (ο επενδυτικός- αναπτυξιακός νόμος 4146/2013 ψηφίστηκε μόλις τον Απρίλιο), τα πρώτα μηνύματα για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι κάτι παραπάνω από θετικά.vila_pisina_473_355

Εξίσου θετικά όμως για την αναθέρμανση της επενδυτικής παρουσίας πολιτών τρίτων χωρών αποτιμάται η μείωση της γραφειοκρατίας για την απόκτηση βίζας τύπου D με διαδικασίες «εξπρές». Στόχος είναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες να είναι οι απλούστερες δυνατές, χωρίς περιττά δικαιολογητικά και εμφανίσεις στις αρχές, αλλά με ηλεκτρονικοποίηση και αυτοματοποίηση των αιτήσεων, όπου αυτό είναι δυνατό.

Ήδη έχουν δοθεί είκοσι άδειες παραμονής σε υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. που προχώρησαν σε ανάλογες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο οργανισμός Invest in Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το υπουργείο Εσωτερικών με θέμα: «Άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων», στην πλειονότητά τους είναι Ρώσοι (οι οποίοι παρουσιάζονται κυρίως μέσω εκπροσώπων), Ουκρανοί, Αμερικανοί και Καναδοί, ενώ υψηλό ενδιαφέρον ιδιαίτερα στο κομμάτι των πολυτελών κατοικιών εμφανίζεται από Κινέζους. Κινήσεις όμως έχουν γίνει και από υπηκόους της Ινδίας, της Αιγύπτου και του Λιβάνου.

Οφέλη προκύπτουν όπως είναι αναμενόμενο και στο σκέλος του τουρισμού, καθώς οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιλέγουν να αγοράσουν κατοικία επισκέπτονται τη χώρα σε επαναλαμβανόμενη βάση. Όπως εκτιμούν στελέχη του Invest In Greece  και του υπουργείου Ανάπτυξης, το γεγονός αυτό έχει θετική επίπτωση και στο κατά κεφαλή ποσό που ξοδεύουν σε σχέση με το μέσο τουρίστα, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το νόμο 4146, για τις περιπτώσεις επενδύσεων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «στρατηγικές επενδύσεις» μπορεί να χορηγούνται άδειες διαμονής δεκαετούς διάρκειας στο νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα της στρατηγικής επένδυσης και έως και σε  δέκα πρόσωπα των οποίων η έκδοση άδειας διαμονής θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη πραγματοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου. Η άδεια παραμονής για όσους αγοράζουν ακίνητα έχει καθοριστεί στα πέντε έτη.

Την ίδια ώρα το Invest In Greece έχει δεχθεί πάνω από 300 μεμονωμένα ερωτήματα σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής. Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει μάλιστα τη ρύθμιση ως το νομοθέτημα που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ερωτήσεων και την περισσότερη ζήτηση.  Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας, το 60% των ερωτημάτων ήταν από την Ελλάδα και 40% από το εξωτερικό.

Παρόμοια κίνητρα χορηγούνται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στην Ισπανία το ελάχιστο όριο ακίνητης περιουσίας για τη χορήγηση της άδειας διαμονής είναι 160 χιλ. ευρώ, στην Πορτογαλία 400 χιλ. ευρώ, ενώ στην Κύπρο προωθείται να χορηγείται και ιθαγένεια. Στη Βουλγαρία τέλος αποφασίστηκε πρόσφατα ότι θα χορηγείται μόνιμη άδεια παραμονής σε όσους επενδύουν πάνω από 510 εκατ. ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην χώρα και θα διατηρούν την επένδυσή τους τουλάχιστον για μια πενταετία, κάτι που θα αποδεικνύεται με σύμβαση διαχείρισης κεφαλαίων.

Πηγή:www.capital.gr