Ο Ρέγκλινγκ «έδειξε» νέο πακέτο για την Ελλάδα

renlingΣτερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, ομολόγησε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας ότι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του Μνημονίου τα επιτόκια δανεισμού που επέβαλε η ευρωζώνη ήταν τιμωρητικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Εμφανίσθηκε πάντως αισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι ισχυριζόμενος ότι τα προβλήματα ρευστότητας θα επιλυθούν, το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο και ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αν και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της σταθεροποίησης θα γίνουν αντιληπτά από τα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αργότερα, όπως είπε.
Ο Ρέγκλινγκ τόνισε, κατά τη διάρκεια της ακρόοασής του, την πρόοδο που έχει επιτελέσει η ελληνική οικονομία, πλην όμως θεώρησε ότι είναι πιθανό μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος να χρειαστεί η Ελλάδα «πρόσθετη βοήθεια».
Σημείωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι ένα εγχείρημα δυσκολότερο από εκείνα που αφορούν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, για τις οποίες προέβλεψε ότι η έξοδος προς δανεισμό στις αγορές είναι στην τελική φάση υλοποίησης.
Μάλιστα αναγνώρισε ότι προ τριετίας στα πρώτα στάδια αρωγής της ευρωζώνης προς τις τρεις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης οι όροι δανεισμού ήταν τιμωρητικοί και αποτρεπτικοί. Σημείωσε όμως ότι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός επί της ουσίας δανείζει τις τρεις χώρες με τα επιτόκια που και ο ίδιος δανείζεται από τις αγορές συν τα λειτουργικά έξοδα.
 Τα χαμηλά επιτόκια και η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμασης των δανείων, που στην περίπτωση της Ελλάδας φθάνουν έως και τα τριάντα χρόνια, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, επισήμανε, συγκρίνοντας μάλιστα με την περίπτωση της Ιαπωνίας της οποίας το δημόσιο χρέος επίσης κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι προς το παρόν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να προβλέψει κανείς τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η οικονομική μεγέθυνση.
ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Ερωτηθείς, τέλος, από τους έλληνες ευρωβουλευτές Αννυ Ποδηματά και Θεόδωρο Σκυλακάκη πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ προέβλεψε ότι με την προωθούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων σημαντικότερων τραπεζών και την εν εξελίξει σταδιακή εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών του δημόσιου τομέα προς τους ιδιώτες, η κατάσταση στον τομέα της ρευστότητας θα αρχίσει να βελτιώνεται.
tanea.gr