“Στρογγυλεύεται” η τροπολογία για το μπλόκο στην έξοδο επιχειρήσεων

16019103________________________2__1_.limghandlerΣε ελαστικοποίηση της τροπολογίας με την οποία έμπαινε ένα μεγάλο εμπόδιο στην έξοδο επιχειρήσεων από τη χώρα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Η …τροποποίηση της τροπολογίας έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η αιφνιδιαστική κατάθεσή της στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η σχετική τροπολογία είτε πρόκειται να αποσυρθεί είτε να μειωθεί το ποσοστό των μετόχων που θα πρέπει να εγκρίνουν την απορρόφηση μιας  εισηγμένης εταιρείας από μια άλλη. Πιο συγκεκριμένα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα μορφή της τροπολογίας θα προβλέπει ότι το ποσοστό των  μετόχων που θα πρέπει να εγκρίνουν την απορρόφηση μιας εισηγμένης εταιρείας από μια άλλη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 90% ενώ η αρχική διατύπωση της τροπολογίας προέβλεπε ποσοστό 95%.

Η κατάθεση της τροπολογίας  ερμηνεύθηκε χθες  ως μια κίνηση πανικού της κυβέρνησης προκειμένου να μπλοκάρει την έξοδο επιχειρήσεων από την Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση των σχετικών προθέσεων της Βιοχάλκο.  Ουσιαστικά με την τροπολογία για να αποχωρήσει μια επιχείρηση από το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω της απορρόφησής της από άλλη επιχείρηση στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει την έγκριση του 95% των μετόχων της.

Χθες το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο «Τροπολογία -μπλόκο για την έξοδο της Βιοχάλκο» μετέδιδε τα εξής:

«Η γενικευμένη ανησυχία για ένα πιθανό κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό δια της απορρόφησής τους από θυγατρικές τους επιχειρήσεις κινητοποίησε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που με φωτογραφική τροπολογία επιχειρεί τώρα να ανακόψει όπως-όπως την έξοδο της Βιοχάλκο από το ελληνικό χρηματιστήριο, και να θέσει φραγμούς σε όσες άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Με τροπολογία πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατά τις πληροφορίες στηρίχθηκε σε εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και από κυβερνητικά στελέχη, κατατέθηκε ειδική τροπολογία που προβλέπει ότι πλέον θα απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.

Πρακτικά η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα για την έξοδο εισηγμένων από το ταμπλό μέσω απορρόφησης από μη εισηγμένες αν δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 95% των μετοχών, επεκτείνεται τώρα και στις περιπτώσεις που η εταιρεία απορροφάται από επίσης εισηγμένη σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο ακόμη και αν δώσει ως αντάλλαγμα μετοχές.

Η ρύθμιση θα έχει άμεση επίπτωση στα σχέδια της Βιοχάλκο καθώς της επιβάλει να διασφαλίσει υποχρεωτικά τη σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων στη γενική συνέλευση προκειμένου να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της.

Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή, περιέχεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία:

«Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών.

Όπως αναλύεται στην εισηγητική έκθεση, «καταργείται το εδάφιο γ’ της παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005 και απαιτείται εφεξής ποσοστό 95% αντί των 2/3 που ισχύει, επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εκδότριας εταιρείας, για τη διαγραφή των μετοχών της από το χρηματιστήριο και στην περίπτωση εταιρικών μετασχηματισμών των οποίων οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας, λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές, σύμφωνα με τους όρους του μετασχηματισμού.

Υψηλόβαθμα στελέχη των εποπτικών αρχών που ρωτήθηκαν σχετικά, εμφανίζονταν να έχουν γνώση του θέματος επισημαίνοντας πως «προφανώς η ανησυχία για μια γενικευμένη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων κινητοποίησε την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κρατηθούν στην Ελλάδα επιχειρήσεις».

Δικαιολογούσαν δε την απόφαση σημειώνοντας πως αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και αλλού στην Ευρώπη καθώς το μίνιμουμ όριο που καθορίζει η κοινοτική οδηγία είναι το 90%».

Πηγή:www.capital.gr