Η τρόικα «απειλεί» με έξωση χιλιάδες εμπόρους

ekptwseisΥπό την απειλή της έξωσης θα βρίσκονται σε λίγες εβδομάδες χιλιάδες έμποροι και επαγγελματίες, αν τελικώς υπερισχύσει - και φαίνεται ότι αυτό είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο - η θέση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία θα απελευθερωθούν όλες οι εμπορικές μισθώσεις, όσες βρίσκονται ήδη σε ισχύ και όσες συναφθούν από τούδε και στο εξής.

Η δίωρη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού με τους επικεφαλκής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, απέβη άκαρπη. Το εναλλακτικό σενάριο που είχε επεξεργαστεί ο κ. Κομνηνός, το οποίο προέβλεπε εξαετή διάρκεια των νέων μισθώσεων και δυνατότητα εξαετούς παράτασης - και οι ισχύουσες να μείνουν ως έχουν μέχρις ότου λήξουν - δεν έγινε δεκτό από την τρόικα, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλά ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν τα ενοικιάζουν διότι δεν τους συμφέρουν οι συμβατικοί όροι!
Από την πλευρά του ο κ. Κομνηνός προσπάθησε - ανεπιτυχώς - να τους πείσει για το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της ύφεσης, κατάσταση η οποία έχει οδηγήσει χιλιάδες καταστήματα σε «λουκέτο» και χιλιάδες ακίνητα να είναι ξενοίκιαστα. Ετσι λοιπόν κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» χιλιάδες έμποροι μετά την εμμονική αντίληψη της τρόικας ότι οι εμπορικές μισθώσεις πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η συζήτηση ήταν αρκετά δύσκολη και η τρόικα ήταν αμετακίνητη στη θέση της, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος των εμπορικών μισθώσεων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε για τα ακίνητα που έχουν ετήσιο μίσθωμα μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ οι μισθώσεις που τα περιβάλλουν να μην έχουν ελάχιστη χρονική διάρκεια. Αντιθέτως, τα ακίνητα με ετήσιο μίσθωμα κάτω των 50.000 ευρώ θα έχουν εξαετή χρονική διάρκεια και θα παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για άλλα έξι χρόνια. Επίσης προβλέπεται η αξιοποίηση των επιτροπών φιλικού διακανονισμού, οι οποίες ανήκουν στις περιφέρειες - έχουν περιέλθει σε αχρηστία, διότι δεν καταβάλλεται στους συμμετέχοντες η ελάχιστη συμβολική αμοιβή που ορίζεται. Μπορούν δηλαδή να αξιοποιηθούν για την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και εμπόρων. Και προβλέπεται η δημιουργία «Παρατηρητηρίου Ακινήτων».
Η αντίδραση της τρόικας ήταν απόλυτη. Αν και η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε συγκεκριμένα την αναγκαιότητα της προστασίας στην παρούσα φάση των εμπόρων, η τρόικα υποστήριζε ότι τα εμπόδια δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμπορίου.

Με τη συζήτηση να οδηγείται σε αδιέξοδο, ο υπουργός Ανάπτυξης παρενέβη και πρότεινε μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία να διατηρηθεί ο χρόνος μίσθωσης στις παλαιές συμβάσεις - ώσπου να εξαντληθεί -, να γίνουν αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. η αποζημίωση που πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή αν θέλει να τον βγάλει πρόωρα, ενώ πρότεινε τριετή περίοδο για τις νέες μισθώσεις.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν φάνηκαν να ενθουσιάζονται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, και αρκέστηκαν να απαντήσουν με ένα «θα το δούμε και θα σας απαντήσουμε σύντομα». Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης φεύγει στο εξωτερικό και στο τέλος της εβδομάδας φεύγει και η τρόικα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση. Και η απάντηση πιθανόν να έρθει με κάποιο e-mail. Οπως συνήθως…

Εν τω μεταξύ, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, ως το τέλος του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Οπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, «τώρα πλέον ο Σεπτέμβριος κάηκε». Αλλά σε κάθε περίπτωση το αργότερο ως το τέλος του Οκτωβρίου το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει συνταχθεί και θα έχει οδηγηθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
tovima.gr