Σε διαδικτυακή θέα τα ΑΦΜ, δεν θα διαγράφονται

28C1BC4DB84727CBEC33D0C9232EB5FDΣτη δημοσιότητα σχεδιάζει να δίνει το υπουργείο Οικονομικών το ΑΦΜ των επιχειρήσεων που εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν ΦΠΑ, όπως και όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν έχουν υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση.

Σύμφωνα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στόχος θα είναι να θέσει εκτός αγοράς χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ περισσότερο από δύο φορές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο δεν σκέφτεται να αφαιρέσει τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων, αλλά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στο Ιντερνετ εκτιμά ότι θα τους πιέσει να υποβάλουν δηλώσεις και να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Το υπουργείο προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση, καθώς μόνο το μήνα Αύγουστο, 223.048 υπόχρεοι ΦΠΑ (21,94% επί συνόλου) δεν υπέβαλαν δήλωση. Ετσι έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός δημοσίευσης των στοιχείων του ΑΦΜ όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ, ο οποίος θα προβλέπει:

* Την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, των ΑΦΜ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα στοιχεία να επικαιροποιούνται καθημερινά.

* Της δημοσίευσης θα έχει προηγηθεί ενημέρωση των επιχειρήσεων, είτε τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα τους καλεί να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί στο μήνυμα οι υπηρεσίες θα αναρτούν τα στοιχεία της επιχείρησης.

* Μεταφορά της ευθύνης ελέγχου στους συναλλασσομένους, καθώς θα πρέπει να ερευνούν αν οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται είναι φορολογικά ενήμερες, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής αναγνώρισης των ΑΦΜ νομικών προσώπων.

* Ποινή στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις προχωρήσουν σε συναλλαγές με επιχειρήσεις – επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση του ΦΠΑ.

Ωστόσο, το τελευταίο σημείο του σχεδίου έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στην αγορά, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα προκαλέσει χάος στις συναλλαγές ο διαρκής έλεγχος της μιας επιχείρησης από την άλλη.

enet.gr