1,5 δισ. ευρώ η «τρύπα» για το 2014

orkomosia-neas-kubernisisΑπόσταση που φθάνει το… 1,5 δισ. ευρώ χωρίζει οικονομικό επιτελείο και τρόικα όσον αφορά τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2014, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να πείσει τους εταίρους μας ότι η «ψαλίδα» μπορεί να κλείσει χωρίς τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

 

Παράλληλα, η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση έχει αφήσει μεγάλα κενά σε τομείς όπως οι παρεμβάσεις στα εργασιακά (απελευθέρωση απολύσεων), η αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η άρση του προστατευτικού καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οι αλλαγές στη δομή λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ και η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως με τα έως τώρα δεδομένα λείπουν 500 εκατ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,75 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου έτους.

Από την πλευρά της η τρόικα εκτιμά ότι το ποσό που πρέπει να εξευρεθεί για να μην υπάρξει τελικά απόκλιση από τον στόχο είναι κατά πολύ υψηλότερο και σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως η τρόικα οριοθετεί τη «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων στο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο την υπολογίζει στα 580 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τις δύο πλευρές… χωρίζει 1,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και δεν πείθονται από τις προβολές του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα του 2014. Μάλιστα προβάλλουν ως επιχείρημα ότι έως τώρα οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη παλαιών ετών είναι χαμηλότερες από τους στόχους (τον Ιούνιο στα 847 εκατ. ευρώ από στόχο 1,14 δισ. ευρώ).

Επίσης, αν και συναίνεσαν το συνολικό ποσό φόρου που θα βεβαιωθεί μέσω στου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων να είναι 3,9 δισ. ευρώ (έναντι 4,15 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική τους απαίτηση), εντούτοις διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπ. Οικονομικών παραδέχεται πως «έχουμε ακόμη πολλές εκκρεμότητες για το 2014» και πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αυτές να κλείσουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, μια και την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 21 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος παράγοντας προσθέτει πως γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

ethnos.gr