Καθυστερήσεις 1 δισ. ευρώ στις πληρωμές χρεών προς ιδιώτες

ellada-oikonomia-staikouras-arxeioΘέλει, αλλά δεν προλαβαίνει το υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει έως τα τέλη του χρόνου τα 8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που είχαν καταγραφτεί στα τέλη του 2011.

Οπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περίπου 1 δισ. ευρώ αναμένεται να μείνει αδιάθετο. Και αυτό γιατί κυρίως οι δήμοι αλλά και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καθυστερούν για διάφορους λόγους. Είτε γιατί κάποιες δαπάνες παρουσιάζουν προβλήματα κανονικότητας και νομιμότητας είτε γιατί αμφισβητούν μέρος των δαπανών και οι υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Ετσι, ενώ η αγορά διψά για ρευστότητα, το υπουργείο Οικονομικών θα μείνει με 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα προσπαθήσει να το διαθέσει αρχίζοντας την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2012, αλλά γι’ αυτό πρέπει πρώτα να δώσει την έγκρισή της η τρόικα και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες. Εναλλακτικά, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από την τρόικα παράταση 2-3 μηνών για την εξόφληση των οφειλών του 2011.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων 5,8 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, είχε μεταβιβάσει προς τους φορείς του Δημοσίου που έχουν τις οφειλές το 73% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φορείς όμως είχαν διαθέσει από το ποσό μόνο τα 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 61% των προβλεπόμενων πόρων.
Ενδεικτικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, στο εννεάμηνο έχουν χορηγηθεί 21.185 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 88% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων καθώς και το 92% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (1,06 δισ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
n Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2014 θα κλείσει κάτω από 3% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 5,2% και μεταγενέστερης εκτίμησης της τρόικας για 4,1%. Το σημαντικό όμως είναι πλέον το πρωτογενές αποτέλεσμα (μετά την αφαίρεση των τόκων) και ως προς αυτό η κυβέρνηση περιορίζεται να μιλήσει για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
tanea.gr