Αποσύρεται διάταξη πρόστιμου 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων

estiasi-fpa-oikonomia-arxeioΑποσύρεται διάταξη που προβλέπει την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 1.000 ευρώ στη περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης. Η διάταξη συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο προς διαβούλευση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Tο άρθρο 33 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», προβλέπει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ το οποίο θα μπορούν να επιβάλουν τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το ένστολο προσωπικό της αστυνομίας σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, ενώ ορίζεται ακόμα αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών για την εξόφληση του προστίμου.

Στην αντίθετη περίπτωση η οφειλή βεβαιώνεται ταμειακά στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, γεγονός που σημαίνει ότι ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Επίσης προβλέπεται ότι αν η αξία της συναλλαγής για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς απόδειξη είναι πάνω από 1.000 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα μπαίνει στο διπλάσιο αυτής.

Υστερα από έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας πληροφορίες αναφέρουν για στελέχη που ρίχνουν βέλη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έφερε την επίμαχη διάταξη, ανάβοντας πράσινο φως στα αστυνομικά όργανα να επιβάλουν το σχετικό πρόστιμο.

Εισπρακτικό μέτρο

Για το μέτρο αυτό μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων Μανούσος Ντουκάκης.

«Πράγματι τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε νόμος για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (καφενεία, καφετέριες, κουρεία, λογιστές κ.ά.) που έχουν συναλλαγές με το κοινό από 50 λεπτά και άνω. Το πρόστιμο για κάθε μη έκδοση απόδειξης, από 586 ευρώ που ήταν ανήλθε στα 1.000 ευρώ επί τον αριθμό των αποδείξεων που δεν κόπηκαν. Αν, δηλαδή δεν κόπηκαν 20 αποδείξεις για έναν καφέ, το πρόστιμο θα είναι 1.000 ευρώ επί 20 δηλαδή 20.000 ευρώ».

Το ποσό αυτό, συνεχίζει, δεν μπορεί να μπει σε κάποιον συμβιβασμό, ούτε σε άλλες διευκολύνσεις οι οποίες υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Εάν τα βιβλία, διευκρινίζει, είναι Γ’ κατηγορίας -αυτά που λέμε τα πιο μεγάλα- τότε το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, δηλαδή για 10 αποδείξεις θα είναι 25.000 ευρώ. Τώρα, εάν μέσα στην πενταετία υπάρξει επανάληψη της παράβασης, τότε επανέρχεται η εφορία και το τετραπλασιάζει ήτοι 10Χ1000Χ4=40.000 ευρώ. Δηλαδή, για μια φοροδιαφυγή της τάξεως των 20 ευρώ θα υπάρχει πρόστιμο 40.000 ευρώ.

Το μέτρο, υπογραμμίζει ο κ. Ντουκάκης, είναι αποτρεπτικό για τους παραβάτες, αλλά και υπερβολικό για τη μικρομεσαία επιχείρηση που πλήττεται από την ύφεση και την έλλειψη χρήματος και για τον λόγο αυτόν το χαρακτηρίζει ως εισπρακτικού χαρακτήρα.

enet.gr και πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ