Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα νέο πακέτο βοήθειας»

renlingO επικεφαλής  του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ , θεωρεί σαφές πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014 και επισημαίνει πως η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα νέο πακέτο βοήθειας.

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη από τον μηχανισμό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν καταγράψει πρόοδο.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε από τη δυσκολότερη θέση σε σύγκριση με όλα τα άλλα κράτη και μέχρι στιγμής έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων» λέει ο επικεφαλής του ESM.

«Είναι όμως αρκετά σαφές πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τον επόμενο χρόνο να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με δικά της ομόλογα και πιθανότατα θα χρειαστεί ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας».

Η απόφαση αυτή, τόνισε, θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνη.

Όσον αφορά το σύνολο των χωρών που λαμβάνουν στήριξη από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι «η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι χώρες αυτές έχουν καλύψει τα τρία τέταρτα του δρόμου».

Για αυτές τις χώρες οι εξαγωγές και ο τουρισμός, ανέφερε, ενισχύονται, η βιομηχανία έχει σταματήσει να συρρικνώνεται και η ανεργία δεν αυξάνεται παραπάνω. «Για τους οικονομολόγους, αυτή η πρόοδος είναι εμφανής» είπε ο Ρέγκλινγκ.

tanea.gr