Αναδίπλωση και επαναδιατυπώση της «Διαύγειας»

mitsotakisΤην έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καταργεί την υποχρεωτικότητα της ανάρτησης των διοικητικών πράξεων στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας». Η ρύθμιση «θα επαναδιατυπωθεί» έσπευσε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρατείνοντας επίσης τη χρονική διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

 

Η ρύθμιση που προκάλεσε τις αντιδράσεις περιέχεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» και αναφέρει ότι οι διοικητικές πράξεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Το ΠΑΣΟΚ αρχικά έκανε λόγο για «αποδυνάμωση της Διαύγειας» που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «η ρύθμιση δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα Διαύγεια, αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης της ισχύος τους», ωστόσο, προσθέτει, «προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (άρθρο 20, παράγραφος 4), που προκάλεσε τόση συζήτηση, θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας».

Επιπλέον, για το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα Διαύγεια, τονίζει ότι με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί.

«Διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση, όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της Διαύγειας (Ν.3861/2010).

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για την ενίσχυση του προγράμματος Διαύγεια στο σχέδιο νόμου εισάγονται δύο νέες ρυθμίσεις:

α) Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
β) Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013.

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία παρέμβαση που αποδυναμώνει τη Διαύγεια», και εξαπολύεται επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα καθώς δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη θεσμική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση» και καταλογίζει ευθύνες, προσωπικά, στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στον κ. Παπανδρέου «δεν μένει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σημαντική τομή στη δημόσια ζωή, τη στιγμή που απαιτείται το αντίθετο: άμεση συνέχιση και εμβάθυνση των μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Τονίζει επίσης ότι «η έλλειψη διαφάνειας ακόμα και στην καταγραφή του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Μετά την αναδίπλωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένουμε την οριστική διατύπωση του σχετικού άρθρου, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, και εκτιμά ότι «οι όποιες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια» θα έπρεπε να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του, ώστε να αποτρέπεται η συνήθης την τελευταία περίοδο τακτική υπουργείων και – κυρίως – οργανισμών του δημόσιου τομέα να μην αναρτούν δαπάνες τους».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει την αδιαφάνεια υποβαθμίζοντας το πρόγραμμα Διαύγεια». «Με ερωτήσεις που έχουμε κάνει, ξεσκεπάσαμε την προσπάθειά τους να κρύψουν τις συναλλαγές, τα ρουσφέτια και τα σκάνδαλά τους. Αν συνεχίσουν την ίδια τακτική απαξίωσης της «Διαύγειας» θα μας βρουν, για ακόμη μία φορά, απέναντί τους. Μήπως πρέπει να ποινικοποιηθεί και το θράσος τους;», τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Καπερνάρος.

 

ethnos.gr