Νέο λίφτινγκ στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – ποιοι επιβαρύνονται

akinita-foros-625x389Ενα ακόμα σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός κι εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού έστειλε στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές στόχο έχουν τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία και τα οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και οικισμούς.

Οι νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αν εγκριθούν, οδηγούν σε ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας 3.251 – 4.250 ευρώ/τ.μ.

Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο. Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. από 3,85 δισ. που προέβλεπε το αρχικό. Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθει: 250 εκατ. από τη νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα.
tanea.gr