“Παράθυρο” από ΔΝΤ για φόρο στις καταθέσεις

lefta touvla“Παράθυρο” για επιβολή εφάπαξ φόρου 10% στις καταθέσεις ως έκτακτο μέτρο, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα δημοσιονομικά μεγέθη ευρωπαϊκών χωρών, αφήνει η πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitoringτου ΔΝΤ, η οποία παράλληλα “είδε” χρηματοδοτικό κενό 6,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Στο σχετικό εδάφιο με τον τίτλο “τα μαθήματα της κρίσης” γίνεται αναφορά σε μία εισφορά από τις ιδιωτικές καταθέσεις, η οποία καθίσταται αναγκαία λόγω του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών μεγεθών. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αναφέρει η έκθεση.

Όπως αναφέρουν το μέτρο αυτό θα είναι χρήσιμο και δίκαιο, στην περίπτωση που χρειαστεί να αποτραπεί μία χρεοκοπία. Οι κάτοχοι κεφαλαίων και οι ομολογιούχοι θα πληρώσουν το κόστος, σημειώνουν παραπέμποντας σε ανάλογες πρακτικές που ήταν διαδεδομένες στην Ευρώπη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην Ιαπωνία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως υπόθεση εργασίας λαμβάνεται η κατάσταση σε 15 χώρες της Ευρώπης. Οι αναλυτές θεωρούν ότι με το μέτρο αυτό το χρέος θα μειωθεί στο επίπεδο του 2007.

Το κείμενο αναφέρει σύμφωνα με το Έθνος:

“Η σφοδρή επιδείνωση των δημοσιονομικών σε πολλές χώρες, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για μια εισφορά επί του κεφαλαίου, ένα φόρο εφάπαξ στον ιδιωτικό πλούτο- ένα έκτακτο μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές (του μέτρου) μεταξύ αυτών οι Pigou, Ricardo, Schumpeter και -μέχρι που άλλαξε γνώμη- και ο Keynes.

Οι προϋποθέσεις για επιτυχία είναι ισχυρές, αλλά χρειάζεται να αντισταθμιστούν έναντι των ρίσκων των εναλλακτικών (…) Υπάρχει εντυπωσιακός αριθμός πρότερων παραδειγμάτων στα οποία μπορούμε να στραφούμε, καθώς τέτοιες εισφορές υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Οι φόροι που θα ήταν αναγκαίοι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στα προ κρίσης επίπεδα, είναι αρκετά υψηλοί: η μείωση των ποσοστών του χρέους στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2007 θα απαιτούσαν (για 15 χώρες της ευρωζώνης) ένα ποσοστό φόρου της τάξης του 10% επί του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών”. 

 

nooz.gr