Εφορία: Αγώνας δρόμου για τις «ύποπτες» υποθέσεις πριν από την παραγραφή

eforiaΜε τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την παραγραφή στο τέλος τους έτους χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή για ταχύτερους και περισσότερους φορολογικούς ελέγχους κυρίως στις «ύποπτες» υποθέσεις.

Την ίδια ώρα η εφορία περιμένει ακόμη 69.466 φορολογούμενους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να εκκαθαριστούν οι φορολογικές τους δηλώσεις. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε σύνολο 345.118 φορολογουμένων οι οποίοι εκλήθησαν να υποβάλουν δικαιολογητικά, 275.652 ανταποκρίθηκαν, αλλά και 69.466 δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά.

Για τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, θέτει σε πλήρη εφαρμογή και δρομολογεί όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούν σε παραγραφή υποθέσεις για τις οποίες είτε έχουν εντοπιστεί επιβαρυντικά στοιχεία, είτε εντάσσονται στα δείγματα των αναλύσεων κινδύνου, είτε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.

Ο υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι «σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της επικράτειας έχουν ήδη ανατεθεί και διενεργούνται έλεγχοι σε σημαντικό αριθμό παραγραφόμενων υποθέσεων και οι έλεγχοι αυτοί θα ολοκληρωθούν υποχρεωτικά». Σημειώνεται ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, παρατάθηκε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Στοιχεία για την πορεία των ελέγχων των παραγραφόμενων υποθέσεων είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε επισημάνει ότι «κατά τα φαινόμενα ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο πολύτιμους πόρους».

 

imerisia.gr