Φόρος Ακινήτων: Εξαιρούνται αγροτικές αποθήκες, στάνες, θερμοκήπια μετά τις αντιδράσεις

vila_pisina_473_355Στις πρώτες αλλαγές που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα εξαιρεθούν οι αγροτικές αποθήκες, οι στάνες και τα θερμοκήπια.

Είχε προηγηθεί η ερώτηση 22 βουλευτών της ΝΔ με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, με την οποία ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών διορθώσεις στη φορολόγηση αγροτεμαχίων και οικοπέδων. Οι 22 βουλευτές παραθέτουν χαρακτηριστικά παραδείγματα «κατάφωρης αδικίας», όπως υποστηρίζουν, ιδίως σε περιπτώσεις αγροτεμαχίων και αγροτικών σπιτιών σε χωριά και ζητούν αλλαγές.

Μεταξύ των άλλων, στην ερώτηση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, δεδομένου ότι ένα αγροτεμάχιο σε απόσταση 800 μέτρων από τη θάλασσα αποδίδει το ίδιο με ένα αγροτεμάχιο δίπλα στη θάλασσα και επομένως δεν δικαιολογείται διαφορετικός συντελεστής φόρου, ενώ τονίζεται πως οι αντικειμενικές αξίες στα χωριά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές. Παράλληλα, αναβρασμός επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου σε χθεσινή σύσκεψη στη Βουλή καταγράφτηκαν έντονες ενστάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τον φόρο που θα επιβληθεί σε αγροτεμάχια, οικόπεδα και σπίτια σε χωριά.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου, σε συνεδρίαση του ΚΤΕ αύριο στη Βουλή.
tanea.gr