Ξαναμοιράζουν τον φόρο για τα ακίνητα

AKINHTAΓια ακόμη μία φορά… ξαναγράφονται οι διατάξεις για τον φόρο ακινήτων. Μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης για τις επιβαρύνσεις στα αγροτεμάχια, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε τις προτάσεις τους και εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, που δεν θα αλλάζουν όμως τον δημοσιονομικό στόχο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Σε ετήσια βάση πρέπει να βεβαιωθούν έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο έχουν τεθεί μάλιστα και «κόκκινες γραμμές».

Η μία σχετίζεται με την πρόταση βουλευτών της ΝΔ να ισχύσει και το 2014 το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Οπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί πέραν όλων των άλλων τίθεται θέμα συνταγματικότητας.

Επίσης διαμηνύουν ότι οι όποιες αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές φορολόγησης των αγροτεμαχίων δεν θα φέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στα αστικά ακίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΑ.

Αλλη μία επέμβαση… καλλωπισμού στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα επιχειρήσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να συγκεράσει τις ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, τις αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και τις απαιτήσεις της τρόικας για τους εισπρακτικούς στόχους του νέου φόρου.

Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αλλαγές περιορισμένου εύρους σε διατάξεις του νομοσχεδίου -με την προοπτική να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή- κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και δευτερευόντως των οικοπέδων εντός σχεδίου.

Οι αλλαγές θα γίνουν χωρίς να επηρεάζεται ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 αλλά και χωρίς να προκαλούνται πρόσθετες επιβαρύνσεις για τα αστικά ακίνητα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται πως έπειτα από συμφωνία με την τρόικα εντός του επόμενου έτους με τον Ενιαίο Φόρο θα βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,6 δισ. για να εισπραχθούν τελικά 2,9 δισ. Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων 24ώρων υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κοστολογούν τις ακόλουθες αλλαγές:

1 Αυξομειώσεις της κλίμακας φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Στόχος είναι όσο αυξάνεται η επιφάνεια ενός αγροκτήματος να ανεβαίνει και ο συντελεστής φόρου προκειμένου να αυξηθεί η επιβάρυνση του μεγάλου αγροτικού κλήρου για να ελαφρυνθεί ο μικρός.

Αξιοποίηση των δεδομένων για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε οι αγρότες που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις να πληρώνουν και περισσότερο φόρο. Αναλογικά θα μειωθεί ο φόρος για αγροτεμάχια που δεν αποφέρουν εισόδημα.

3 Αλλαγή της κλίμακας των συντελεστών χρήσης για τα αγροτεμάχια, όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια.

Επανεξέταση των συντελεστών απόστασης από τη θάλασσα.

Επίσης τόσο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει να αυξηθεί το όριο του ετησίου εισοδήματος κάτω του οποίου προβλέπεται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Α. ή πλήρης απαλλαγή. Το όριο, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση, είναι 7.000 ευρώ ατομικό εισόδημα που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Στο πλαίσιο των αλλαγών έχουν προταθεί η απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος, η ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων των διατηρητέων και των παραδοσιακών κτισμάτων καθώς και η ορθολογικότερη φορολογική αντιμετώπιση των οικοπέδων.

Οι όποιες αλλαγές τελικά αποφασιστούν θα πρέπει να επιφέρουν οριακές μόνο αποκλίσεις από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων από κάθε κατηγορία ακινήτων. Δηλαδή για παράδειγμα να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές στους συντελεστές για τα αγροτεμάχια αλλά το ποσό να παραμείνει το ίδιο στην κατηγορία αυτή.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα εισπράξει:

  • 2,2 δισ. από τα αστικά ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, αποθήκες κλπ.).
  • 789 εκατ. από τα οικόπεδα των φυσικών προσώπων.
  • 140 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια εκ των οποίων περίπου τα μισά θα πληρώσουν οι αγρότες.
  • 160 εκατ. από τα αγροτικά κτίσματα.
  • 300 εκατ. ευρώ από τα οικόπεδα των νομικών προσώπων, βιομηχανικά και επαγγελματικά κτίρια.

ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ
Στο προσκήνιο η λύση της ΔΕΗ

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανησυχούν πως οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν αύριο το βράδυ στην Αθήνα, δεν αποκλείεται να θέσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την παράταση ισχύος και το 2014 του «χαρατσιού» της ΔΕΗ μετά την υποβολή ανάλογης πρότασης από βουλευτές της ΝΔ. Κι αυτό γιατί η τρόικα επέμενε ότι πρέπει να διατηρηθεί το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων μέχρι και το παρά πέντε της σύνταξης του σχεδίου νόμου για τον ΕΝΦΑ.

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι δυνατόν το χαράτσι να παραταθεί και το 2014, καθώς πρώτα από όλα θα τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Υπενθυμίζουν δε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο και σε διαφορετική περίπτωση κρίνεται αντισυνταγματικό.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ δεν δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης του φόρου ακινήτων επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι. Εξάλλου, τονίζεται πως με την πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη με τις εξαγγελίες της και παράλληλα ανοίγει σημαντικό δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα, όπως είναι η αύξηση της επιβάρυνσης των αστικών ακινήτων.

«Εμφύλιος»
Στα μαχαίρια αγρότες και αστοί για τον λογαριασμό

Μεγάλες φοροεκπτώσεις στα ακίνητα της επαρχίας συγκριτικά με τις αστικές περιοχές και ειδικά την Αττική προκύπτουν από τους συντελεστές του ενιαίου φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σπίτι ακόμα και σε λαϊκή περιοχή της Αθήνας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει φόρο μέχρι και 50% υψηλότερο συγκριτικά με το ίδιο σπίτι σε πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης συγκριτικά με αγροτεμάχια-φιλέτα σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελάχιστος φόρος στα οικόπεδα ξεκινάει από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι και 30.000 ευρώ το στρέμμα, όταν στα εκτός σχεδίου αρχίζει από 1,5 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 40 ευρώ για παραθαλάσσια ακίνητα.

Ετσι βρίσκεται σε εξέλιξη μία ιδιότυπη αντιπαράθεση μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων σε αστικές περιοχές και αυτών που διαθέτουν ακίνητα σε αγροτικές περιοχές, με το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει ότι οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια είναι μικρές και πως ο φόρος πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι αναλογικός.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο λογαριασμός του ΕΝΦΑ, ακόμη και για μεγάλα αγροτεμάχια, είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις επιβαρύνσεις στα αστικά ακίνητα. Βέβαια ο φόρος… πολλαπλασιάζεται στις περιπτώσεις που σε αγροτεμάχια έχουν ανεγερθεί κατοικίες.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

  • Για αγροτεμάχιο 3,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα από τη θάλασσα, ο φόρος είναι 20,21 ευρώ.
  • Για αγροτεμάχιο 3,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Αγίου Στεφάνου, με πρόσοψη σε αγροτική οδό ο φόρος είναι 18,374 ευρώ.
  • Για αγροτεμάχιο 100 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Νομού Λαρίσης με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό ο φόρος είναι 178,20 ευρώ.
  • Για αγροτεμάχιο 75 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή της Καρδίτσας, με πρόσοψη σε επαρχιακό δρόμο ο φόρος είναι 185,62 ευρώ.
  • Για αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργεια στην Παιανία με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει εξοχική κατοικία 120 τ.μ. ο φόρος είναι 577,50 ευρώ.

ethnos.gr