Eurostat: Ονειρα θερινής νυκτός η πτώση της ανεργίας στην Ευρώπη

anergiaΟι ελπίδες για την πορεία της ανεργίας στην ευρωζώνη που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι δεν διήρκεσαν: Οι αριθμοί του καλοκαιριού, που έδειχναν ότι τα ποσοστά της μειώνονταν, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ενώ πλέον 19,5 εκατομμύρια πρόσωπα στη ζώνη του ευρώ δεν έχουν απασχόληση – ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Τον Σεπτέμβριο η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε στο 12,2%, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε νωρίτερα στην δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, τα ποσοστά του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν σε 12,1% και 12,2% από το 12%, το ποσοστό που είχε θεωρηθεί ότι σηματοδοτούσε την πρώτη μείωση της ανεργίας μέσα σε δυόμισι χρόνια.

«Οι αναθεωρήσεις αυτές τεκμηριώνουν ότι η ανεργία δεν έχει πάψει να αυξάνεται από τον Απρίλιο του 2011, έστω κι αν ο ρυθμός έχει σαφώς επιβραδυνθεί», επισήμανε ο Κρίστιαν Σουλτς, αναλυτής της τράπεζας Berenberg.

Δεν απέκλεισε ότι το αποκορύφωμα του προβλήματος να σημειώθηκε το φθινόπωρο, με δεδομένους ορισμένους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης οι οποίοι βελτιώνονται.

«Ένα σταθερό ποσοστό ανεργίας ίσως είναι ό,τι καλύτερο στην τρέχουσα συγκυρία», εκτίμησε από την δική της σκοπιά η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst & Young.

«Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές ανάπτυξης, ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνουν», εξήγησε η ίδια.

Είναι εξάλλου «ενθαρρυντικό το ότι ο ρυθμός της κατάργησης θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού», πρόσθεσε η οικονομολόγος.

Σε μηνιαία βάση, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 60.000, ενώ σε ετήσια σχεδόν κατά 1 εκατομμύριο (996.000).

Το ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο της ανεργίας «συνεχίζει να απειλεί την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ», υπογράμμισε ο επίτροπος Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανεργία στις τάξεις των νέων και τον κίνδυνο να υπάρξει «μια χαμένη γενιά».

Η ανεργία πλήττει το 24,1% των κάτω των 25 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (57,3%) και στην Ισπανία (56,5%) αλλά και στην Κύπρο (43,9%) και στην Ιταλία (40,4%). Στο σύνολο της ευρωζώνης, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 3,54 εκατ. νέους χωρίς απασχόληση.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το φαινόμενο να επιδεινωθεί ο Άντορ κάλεσε εκ νέου τα κράτη μέλη της ΕΕ να «θέσουν σε εφαρμογή (το πρόγραμμα) Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο προβλέπει να προσφέρεται σε ένα κάθε νέο εκπαίδευση ή προσωρινή τετράμηνη απασχόληση μετά το τέλος των σπουδών του ή την απώλεια της θέσης εργασίας του.

Γενικότερα ο επίτροπος Άντορ κάλεσε τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν «προληπτικές πολιτικές απασχόλησης» με στόχο να τονωθεί η αντοχή της αγοράς εργασίας και ο αγώνας εναντίον της ανεργίας.

Συνολικά, οι ανισότητες στα ποσοστά ανεργίας παραμένουν ιδιαίτερα μεγάλες στην ευρωζώνη, με την κατάσταση να συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις χώρες της περιφέρειας, ιδίως στην Ελλάδα (27,6% τον Ιούλιο), και την Ισπανία (26,5%), όπου η ανεργία πλήττει έναν στους τέσσερις και πάνω στις τάξεις του ενεργού πληθυσμού στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών.

Αντιθέτως στις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, όπως είναι η Αυστρία (4,9%), η Γερμανία (5,2%) και το Λουξεμβούργο (5,9%), τα ποσοστά ανεργίας είναι εξαιρετικά χαμηλά.

tanea.gr