Κρίσιμη διαπραγμάτευση για πλειστηριασμούς και εμπορικές μισθώσεις

9E173C96F83B70F46C97890DA3C22DE3Το καυτό θέμα των πλειστηριασμών αλλά και αυτό της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στις 10 ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η ηγεσία του υπουργείου θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τη θέση της για σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακίνητων με ταυτόχρονη όμως προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα για το θέμα της πρώτης κατοικίας παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι θα είναι εκτός της όποιας συζήτησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να πείσει την τρόικα ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
 
ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣΠαράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει το κράτος να δίνει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, διότι όσο συνεχίζεται αυτό, καταστρέφεται και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους άνεργους.
Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση, ώστε σε πρώτη φάση να απελευθερωθούν πλειστηριασμοί για μεγάλα ακίνητα (π.χ. άνω των 150 τ.μ.), ακίνητα δανειοληπτών που δεν πληρώνουν αλλά παράλληλα διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και υψηλά εισοδήματα και ακίνητα τα δάνεια των οποίων είναι κόκκινα εδώ και πολύ καιρό. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου των αντικειμενικών αξιών μέχρι το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.
Σήμερα οι κατηγορίες για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι:
- από το 2008, για όλα τα ακίνητα εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα, και
- από το 2010, για τα ακίνητα κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Παράλληλα, απαγορεύονται και για τα ακίνητα οφειλετών οι οποίοι έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη, εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης.
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει βάλει η ελληνική πλευρά και το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», δηλαδή εκείνου που αν και το δάνειό του έχει βρεθεί στο κόκκινο και έχει σταματήσει να πληρώνει, αποδεδειγμένα αναζητά τρόπους συμβιβασμού με το πιστωτικό ίδρυμα και παράλληλα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη θέσει υπόψη της τρόικας πρόταση η οποία προβλέπει τη διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις έως τη λήξη τους και τριετή περίοδο συμβολαίων για τις νέες μισθώσεις για την οποία περιμένει την τρόικα και τοποθετηθεί.
tanea.gr