Επιμένει η τρόικα για απελευθέρωση

16582869_h0637536.limghandlerΕπιμένει η τρόικα στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να ζήτησε πίστωση χρόνου για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έκαναν πίσω από την αξίωσή τους για την άρση όλων των διοικητικών εμποδίων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο των μισθώσεων της επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε γνωστό στην τρόικα πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση. Δεσμεύτηκαν στους δανειστές για διαμόρφωση πρότασης σε μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει εδώ και μήνες την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων.

Σήμερα σημειώνεται ότι η διάρκεια των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και γραφείων είναι 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρότεινε τον περιορισμό της διάρκειας για τις νέες συμβάσεις σε έξι χρόνια με δυνατότητα επιμήκυνσης για άλλα έξι χρόνια.

Η τρόικα στην προηγούμενη συνάντηση απέρριψε την πρόταση επιμένοντας στην πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε ρελάνς με νέα πρόταση. Η διάρκεια να είναι τριετής. Κάτι το οποίο η τρόικα δεν δέχεται και το κατέστησε σαφές και χθες.

Η ουσία είναι πως ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την τελευταία πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ τελευταίες πληροφορίες, θέλουν να επιμένει ακόμη και μετά το χθεσινό αδιέξοδο.

Αναπτυξιακό μνημόνιο
Πρωτοβουλία για τη σύναψη ενός αναπτυξιακού μνημονίου με την τρόικα ανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σκοπός είναι να αποσπάσει την τεχνική αλλά και τη χρηματοδοτική δυνατότητα των εταίρων προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τη στρατηγική και τις προτεραιότητες στον ανταγωνισμό, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το ΕΣΠΑ.

Ανταγωνισμός
Την πορεία των ενεργειών του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΟΟΣΑ στην άρση εμποδίων σε τέσσερις τομείς της οικονομίας (λιανικό εμπόριο, τουρισμός, οικοδομικά υλικά και επεξεργασία τροφίμων) παρουσίασε ο υπουργός στην τρόικα. Οι τελικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστούν στις 27 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο γεν. γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Ικανοποιημένη έμεινε η τρόικα και με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλούστερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

 

ethnos.gr