Σύσκεψη Προέδρων Εμπορικών Συλλόγων-Συνέλευση Μελών.Αυτά απαιτούμε…….

emporoi_oloi

 

Στη συνέλευση-σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/11/2013 στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και συμμετείχαν τα μέλη της Ομοσπονδίας και όλοι οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων(μελών) μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Α.Σκορδαλής εισηγήθηκε τα κάτωθι επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα׃

1)ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ(ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ)

 

2)ΔΑΝΕΙΑ(ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ/ΤΕΜΠΜΕ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ)

 

3)Ο.Α.Ε.Ε (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ)

 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ׃

1)Με βάση τις δυσμενείς εξελίξεις για το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και επειδή οι συσκέψεις που προγραμματίζονται με Υπουργούς ενδέχεται να πραγματοποιούνται μόνο και μόνο για να καθησυχαστούν προσωρινά οι Ηλείοι απαιτούμε από τους 5 βουλευτές της κυβέρνησης που εκλέγονται στην Ηλεία  να ολοκληρωθεί το έργο της Ολυμπίας οδού στα πλαίσια της σύμβασης παραχώρησης, χωρίς καμία τροποποίηση της και χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνητό αντικείμενο, μέχρι την Τσακώνα Μεσσηνίας, στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με το σύνολο του έργου.

-Οποιαδήποτε άλλη λύση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

-Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τους λέμε ευθέως και απειλητικά ότι θα μας ΄΄βρουν μπροστά΄΄ τους με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

-Να μην προδώσουν άλλη μια φορά την Ηλεία.

-Η κυβέρνηση(153 βουλευτές)εξαρτάται από αυτούς, οπότε είναι στο χέρι τους.

-Δεν θα δεχθούμε τη δικαιολογία ότι δεν ήταν στο χέρι τους, αν δεν πάει προς ψήφιση στη βουλή.Στην περίπτωση αυτή να παραιτηθούν και τότε να συνταχθούν πλάι μας, να αρνηθούν δηλαδή τις αρκετά υψηλές μηνιαίες αποδοχές τους δείχνοντας μας ότι ΄΄πονάνε΄΄ για την Ηλεία, ότι σέβονται αυτούς που τους εξέλεξαν.

-Μια πιθανή αρνητική εξέλιξη δεν θα ξεχαστεί.

 

 

2)Ζητάμε τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων με παράταση της διάρκειάς τους σε οκτώ χρόνια, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων ή την παροχή περιόδου χάριτος για τουλάχιστον τρεις δόσεις ανάλογα τον τύπο του δανείου.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με τις τράπεζες σχετικά με το επιτόκιο που θα επιβαρύνει τους επιχειρηματίες.

Μια τέτοια λύση θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα αποτρέψει σημαντικές καταπτώσεις δανείων προς όφελος των τραπεζών.

Πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων που σήμερα είναι πιο έντονα από ποτέ.

Επιβάλλεται να προωθηθούν λύσεις δίνοντας «περίοδο χάριτος» στην ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων.

 

3)

Πάγωμα, κεφαλοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο

Η κεφαλαιοποίηση θα αποτελέσει μία ρεαλιστική και όχι λεκτική «νέα αρχή»

Καθώς θα δώσει την ευκαιρία στους οφειλέτες του οργανισμού να  επανενταχθούν στην ασφαλιστική οικογένεια. Παράλληλα, θα επιλύσει το

το κατεπείγον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιατρόφαρμα-

κευτική κάλυψη των ιδίων και των οικογενειών τους.

 

Προστασία των «εντός της κρίσης» οφειλετών

Απαραίτητη είναι η παροχή κάλυψης των εντός της κρίσεως οφειλετών, δηλαδή εκείνων των υπόχρεων που βρίσκονταν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλιστικών τους εισφορών από τις 1/1/2009 έως και σήμερα.

 

Διαρκής Ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων

Με δεδομένο ότι οι εντασσόμενοι στις ρυθμίσεις της κεφαλαιοποίησης θα καλυφθούν ως προς την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, πρέπει ανάλογη πρόνοια να ληφθεί και για όσους «άνεργους» έμπορους δεν μπορούν να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις.

 

Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, προβλέπονται στο αρ.25 του ν.3846/2010

Υπό τον τίτλο «θέματα ΟΑΕΕ-ΟΓΑ» οι δυνατότητες εξαίρεσης από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κλπ, για περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων. Είναι προφανές ότι τα κριτήρια εξαίρεσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήζουν αλλαγών για την μεταφορά 70.000 ασφαλισμένων από την ασφάλιση του ΟΓΑ στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Η πρότασή μας για την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου ασφαλιστικής αντιμετώπισης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές ή κατηγορίες ασφάλισης είναι οι εξής:

α) Πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες υπαγόμενες στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα από περιοχή άσκησης επαγγέλματος.

β) η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτική, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στον φορέα, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων,

πληθυσμιακών και εισοδηματικών.

γ) Θεσπίζεται νέα ασφαλιστική κατηγορία με χαμηλότερο ασφάλιστρο από αυτό της υπάρχουσας 1ης κατηγορίας, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, στα ίδια επίπεδα εισφορών για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και συγκεκριμένα για μια τριετία.

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις, η ΕΣΕΕ κρίνει πως, πέραν της παράθεσης προτάσεων, ορισμένα κομβικής σημασίας ζητήματα όπως η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, με επανεξέταση του συμψηφισμού των οφειλών από την διαφορά των ασφαλιστικών εισφορών των εμπόρων σε άλλα ταμεία, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους αρμόδιους.

 

Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας

Το δικαίωμα για αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ακόμα και ελεύθερης επιλογής κλάσης να δίνεται σε εκείνους που θα προβαίνουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Περαιτέρω μία τέτοια ρύθμιση εκτιμούμε πως θα υπερκαλύψει το προβλεπόμενο για το 2014 πραγματικό έλλειμμα του ταμείου.

 

**Τα παραπάνω αποφασίστηκαν από τους:

 

-Σκορδαλής Αθανάσιος (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου)

-Παλλαδινός Χαράλαμπος(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών/Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας)

-Χαντζής Παναγιώτης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας)

-Παύλος Αργύρης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως)

-Καράλαγα Βάσω (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας)

-Ζαρόκωστας Νικόλαος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας)

-Μπουραντάς Γεώργιος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης)

-Πλατής Χρήστος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων)

-Τσάκωνας Νικόλαος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τραγανού)

-Γιακουμέλος Στέφανος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου)

-Τσερεμές Γεώργιος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού)

-Τσίπουρας Γεώργιος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυλλήνης)

-Όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας