Χαμηλά οι πωλήσεις στην εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου

0E1182BAD9E075E9A0DE6C77AA994112Αποτυχημένες από όλες τις απόψεις –τζίρος, ποσοστό εκπτώσεων και απασχόληση– κρίνονται από τον εμπορικό κόσμο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Μόνο μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά το φετινό δεκαήμερο εκπτώσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ μόλις το 1% αυτών που λειτούργησαν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου προσέλαβε επιπλέον προσωπικό. Πάντως, αν και σημαντική μερίδα του εμπορίου έχει υποστηρίξει την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ή έστω την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής τους, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φαίνεται διατεθειμένο –για την ώρα τουλάχιστον– να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 40,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι πωλήσεις κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ το 37,2% διαπίστωσε υποχώρηση των πωλήσεων. Μάλιστα, στην επαρχία κάμψη των πωλήσεων διαπίστωσε το 44,2%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι αξιοσημείωτο ποσοστό των επιχειρήσεων, το 28%, δεν συμμετείχε καν στο εκπτωτικό δεκαήμερο. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία των καταστημάτων πώλησης ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών ειδών ήταν 52% και στα καταστήματα ειδών οικιακού εξοπλισμού 35%. Ακόμη και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν δεν προχώρησαν σε πολύ γενναιόδωρες εκπτώσεις. Το 61% των καταστημάτων ένδυσης έκανε εκπτώσεις έως 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα καταστήματα πώλησης ειδών υπόδησης ήταν 50%.

Το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να μην επηρεάζει τον συνολικό τζίρο σύμφωνα με το 43% των επιχειρήσεων. Επίσης το 25% πιστεύει ότι τελικά μειώνει τον συνολικό τζίρο, ενώ το 28% θεωρεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο.

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι έμποροι και από τις επιδόσεις που σημείωσαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, οπότε παρέμειναν ανοιχτά. Το 73% των καταστηματαρχών που επέλεξαν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων δήλωσαν ότι η Κυριακή αυτή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου. Απλώς την Κυριακή εκείνη μεταφέρθηκε ο τζίρος άλλων ημερών. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας της ΕΣΕΕ, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από έρευνες απασχόλησης, είναι αυτό που αφορά στις ελάχιστες προσλήψεις επιπλέον υπαλλήλων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.