Αναγκαίες όσο ποτέ οι ασφαλίσεις κατοικιών

afthaireta-kalafatis-100337Η αύξηση των επιπτώσεων στα ακίνητα και στις κατοικίες από τα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές) είναι έντονες τα τελευταία χρόνια , ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης που η ρευστότητα των πολιτών είναι μειωμένη και δεν επαρκεί για τις ανακατασκευές των κατοικιών.
Oι πρόσφατες πλημμύρες στην Αθήνα κατέδειξαν την αναγκαιότητα της ασφάλισης κατοικιών. Το ίδιο ίσχυσε και για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς, όπου οι ασφαλισμένοι ήταν η μειονότητα αλλά αυτοί που ουσιαστικά κατάφεραν να επιστρέψουν το συντομότερο στα σπίτια τους.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ανάγκες των ασφαλισμένων στις ημέρες μας για την προστασία της κατοικίας έχουν αυξηθεί. Οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν δάνεια όπως στο παρελθόν, το κράτος έχει μειώσει τις δαπάνες και οποιαδήποτε διαδικασία είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική. Έτσι, οι καταναλωτές – με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας- δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με άνεση σε οποιαδήποτε έξτρα δαπάνη για επισκευές ζημιών σε κατοικίες.
Στο σημείο αυτό οι ασφαλιστικές να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες σας επιτρέπουν να φέρετε την ασφάλιση στα μέτρα σας. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε κάλυψη για σεισμό, για το κτήριο, αλλά όχι για τα περιεχόμενά του.
Η Interamerican κάνει την υπέρβαση και στην ασφάλιση κατοικίας, προσφέροντας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας το Anytime Ασφάλιση Κατοικίας με το οποίο μπορεί κάποιος να επιλέξει κάποιο από τα 3 βασικά προγράμματα που διαθέτει.
H INTERAMERICAN κάνει για ακόμα μία φορά την υπέρβασή της, μέσω της Anytime ασφαλίζει online και την κατοικία. Διαθέτει 3 προγράμματα: Economic, Value, Premium, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς τις καλύψεις και β τα ασφάλιστρα. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται και στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.
Το Economic είναι το βασικό πρόγραμμα ασφάλισης για στεγαστικά δάνεια και καλύπτει το κτήριο της κατοικίας. Οι καλύψεις του αφορούν, πυρκαγιά (δάσος ή φωτιά, πτώση κεραυνού), σεισμό, έκρηξη, πρόσκρουση οχήματος, τρομοκρατικές ενέργειες, πολιτικές ταραχές, απεργίες, αστική ευθύνη έναντι τρίτων, έξοδα πυρόσβεσης και περιορισμού ζημιάς, δαπάνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και κάλυψη αναλογίας κοινοχρήστων.
Για περισσότερες καλύψεις (διαρροή /θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα) υπάρχει το Value, ενώ για αυτούς που θέλουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους για κάθε κίνδυνο υπάρχει το Premium.
Ασφάλιση κατά σεισμού
Σημειώστε, πάντως, τα εξής, όσον αφορά την ασφάλιση για σεισμό: Η κάλυψή του προσφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο σε κτήρια που είναι κατασκευασμένα από το 1960 και μετά γιατί από τότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής κτηρίων. Η κάλυψη σεισμού είναι υποχρεωτική από τις τράπεζες μόνο στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο για την κατοικία.
Ασφαλιστείτε στην αξία της κατοικίας
Για να αποφύγετε φαινόμενα υπασφάλισης (δηλαδή να ασφαλίσετε ένα κτήριο σε αξία μικρότερη από αυτήν της ανακατασκευής του), η κατοικία σας πρέπει πάντα να ασφαλίζεται στην αξία ανακατασκευής του. Η αξία ανακατασκευής ποικίλει ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτηρίου.