Ραγδαίες εξελίξεις: Κλείστηκε ραντεβού στο Παρίσι με την τρόικα για να βρεθεί λύση – Ολο το παρασκήνιο – Τι μας χωρίζει με τους δανειστές

troika Πολύ σημαντική εξέλιξη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κλείστηκε ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι, αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».

Την πληροφορία είχε μεταδόσει νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενη πηγή του οικονομικού επιτελείου, την οποία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Ραγδαίες εξελίξεις: Κλείστηκε ραντεβού στο Παρίσι με την τρόικα για να βρεθεί λύση – Ολο το παρασκήνιο – Τι μας χωρίζει με τους δανειστές

Η συνάντηση στο Παρίσι είτε σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές είτε επιχειρείται μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε βασικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τη συνάντηση ουσιαστικά σημαίνει ότι θέλουν ένα ουδέτερο έδαφος προκειμένου να υπάρξει αποφόρτιση από τις έντονες διαβουλεύσεις και τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Πάντως, για να αποδεχθεί η τρόικα να καθίσει στο τραπέζι, έστω και σε ουδέτερο έδαφος, πιθανότατα να σημαίνει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε συγκλίσεις και ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών και να βρεθούν κοινοί τόποι.

Μένει να δούμε ποιοι θα συμμετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων. Αν δηλαδή θα υπάρξουν συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό και κυρίως για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε υπάρξει ξανά ραντεβού στο Παρίσι όπου τότε επιβεβαιώθηκε η σκληρή γραμμή που θα κρατούσε η τρόικα στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και του… χρόνου καθώς το Σαββατοκύριακο δεν υπήρξαν ουσιαστικές επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει ταχύτατα κι επικίνδυνα και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την επίτευξη, καταρχήν συμφωνίας.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης απέστειλε στην τρόικα μια σειρά από επιχειρήματα και διευκρινίσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τις στοχεύσεις του. Ανέλυσε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την οικονομία και πώς δε θα υπάρξει το δημοσιονομικό κενό που προβλέπει η τρόικα η οποία ενδεχομένως θα απαντήσει σήμερα επί όλων των θεμάτων. Πιθανότατα το ραντεβού που κλείστηκε να ήταν αποτέλεσμα της αποστολής των συγκεκριμένων διευκρινίσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό», έλεγε τις προηγούμενες ημέρες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας όμως πως «θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό του 2015». Ο ίδιος παράγοντας εκτιμούσε πως υποχωρούν ελαφρώς σε σχέση με τις υπερβολικές, αρχικές τους εκτιμήσεις, για το δημοσιονομικό κενό, που η τρόικα φερόταν να είχε ανεβάσει έως και τα 3,6 δισ. ευρώ, «όμως επιμένουν».

Ωστόσο, η «βόμβα» που αποκάλυψε ο Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος είπε ότι η τρόικα ζητά μειώσεις συνταξιοδοτικών δαπανών έως και 1 δις ευρώ, θέτει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως και 20%, κάτι που θα σήμαινε πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί, βάζοντας τελεσίγραφα, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα πλέον εστιάζεται στο Ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα πιέζει ασφυκτικά, έτσι ώστε να καλυφθεί -όπως υποστηρίζουν οι δανειστές- ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού που οι ίδιοι λένε ότι υπάρχει για το 2015.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί σημείο σύγκλισης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει τελικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το νέο μειωμένο εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα ξεκινήσει πιλοτικά από το Β’ εξάμηνο του επόμενου έτους και η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1/1/2016.

Ωστόσο, οι δανειστές εξακολουθούν να ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό πολύ πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν στις ενστάσεις τους για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρά τη ρητή θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αλλαγές, αλλά και την κατηγορηματική απόρριψη της εκτίμησης για “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2015.

Η ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση επιδιώκει συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου με άμεση προτεραιότητα «να κλείσουμε την αξιολόγηση». Σενάρια κάνουν λόγο και για το ενδεχόμενο εμβόλιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου, τρεις μόλις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με την οποία πρακτικά κλείνει η ατζέντα των ευρωπαϊκών εργασιών έως τις αρχές του έτους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει κάποια «καθαρή» συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε από την 1η Ιανουαρίου που τελειώνει το πρόγραμμα της Ελλάδας να έχουν βρεθεί οι κατάλληλες λύσεις. Όπως όλα δείχνουν η όποια συμφωνία θα κλείσει σε πολιτικό επίπεδο και με βάση τις επαφές που θα κάνει η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα. Αρχής γενομένης από το Παρίσι.