Ερχονται μεγάλα deal με εξαγορές και συγχωνεύσεις

sklavenitis_535667Ραγδαίες ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά φέρνουν οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την εξαγορά της γερμανικής αλυσίδας Makro από την «Σκλαβενίτης» και τη συνεργασία των ζυθοποιείων Μύθος και Fix Hellas. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέα μεγάλα deals τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως εγχώρια και ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
«Μορφή χιονοστιβάδας» παίρνουν το τελευταίο διάστημα οι εξαγορές και συμφωνίες στην ελληνική αγορά, επιβεβαιώνοντας όσους προέβλεπαν ότι το 2014 θα είναι η χρονιά των deals. Ύστερα από τη συνεργασία ανάμεσα στην «Μύθος» και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει την ιστορική μπίρα Fix Hellas και την απόκτηση των Makro απο την «Σκλαβενίτης», ο επενδυτικός όμιλος Olayan εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου εταιρειών Costa Navarino ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν πως ο «κύκλος» της συγκέντρωσης σε πολλούς κλάδους της οικονομίας δεν έχει κλείσει και τονίζουν πως δεν αποκλείται η επόμενη χρονιά να επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις στο επιχειρηματικό πεδίο.
Η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας αναμένεται να επισπεύσουν τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων, καθώς οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» θα αναζητήσουν συμμαχίες για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να έχουν απέναντί τους υγιή εταιρικά σχήματα που θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Στο επίκεντρο, για ακόμη μια χρονιά προβλέπεται να βρεθεί το λιανεμπόριο, στο οποίο από το ξέσπασμα της κρίσης γίνονται διαρκώς ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες συμφωνίες ανάλογου βεληνεκούς με αυτή της Makro με τον Σκλαβενίτη, καθώς αρκετά σούπερ μάρκετ είναι σε δύσκολη θέση. Ήδη, οι ισχυροί λιανέμποροι έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους στην επαρχία και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Μια από αυτές είναι η πατρινή εταιρεία Κρόνος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πολιορκείται απ’ όλους τους «μεγάλους», με την «Μαρινόπουλος» να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εξαγοράς της. Τα υψηλά μερίδια και η παρουσία στην τοπική αγορά της Πελλοποννήσου μαγνητίζουν τα βλέμματα όσων επιδιώκουν να επεκταθούν στην επαρχία, όπου η κατανάλωση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σύγκριση με την Αθήνα.
Η αλυσίδα Κρόνος διαθέτει δίκτυο 17 καταστημάτων στην Πάτρα και είναι μέλος του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Πέρυσι, οι πωλήσεις έφθασαν στα 37,25 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 296 χιλ. ευρώ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, με τη μονάδα Χελμός, ενώ έχει παρουσία και στην αγορά Catering με την εταιρεία Trofomar.
Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2014, η Μαρινόπουλος ενέταξε στο δίκτυό της 149 καταστήματα της αλυσίδας «Αρβανιτίδης Α.Ε.» ενώ η «Βιδάλης Μάρκετ», που δραστηριοποιείται με 12 σημεία σε νησιά των Κυκλάδων εξαγοράστηκε από τα κρητικά σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ, τα οποία ελέγχονται από συνεταιρισμό εταιρειών και καταναλωτών και αριθμούν πάνω από 30 καταστήματα στην Κρήτη.
Επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους
Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα μας εκδηλώνουν και αλυσίδες του εξωτερικού. Παρά τις δυσκολίες και την αποχώρηση πολυεθνικών-κολοσσών όπως της Makro και πιο πριν της Aldi, το ελληνικό λιανεμπόριο εξακολουθεί να «μαγνητίζει» τους ξένους επενδυτές του κλάδου. Πληροφορίες θέλουν γνωστή γερμανική αλυσίδα να ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της Βορείου Ελλάδας με αρκετά φιλόδοξα σχέδια. Στο «μικροσκόπιο» των ξένων funds είναι και ο τουρισμός, όπου τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια, ενώ ισχυρό κίνητρο αποτελεί και η κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων που συντελέστηκε στη διάρκεια της κρίσης.
Όπως επισημαίνει άνθρωπος που έχει επαφές με διεθνή funds η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων λειτουργεί καταλυτικά στην προσέλκυση νέων επενδυτών, ενώ η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014 απεκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των ξένων στις προοπτικές της χώρας μας. Ωστόσο, δεν κρύβει πως υπάρχει σκεπτικισμός για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η εξασφάλιση ενός ξεκάθαρου πλαισίου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.
Ξένοι επενδυτές
«Τροχοπέδη» η πολιτική αβεβαιότητα
Ο πολιτικός κίνδυνος και η προοπτική ανακοπής της πορείας εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στην παρούσα φάση τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των ξένων επενδυτών που θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ξένα funds, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει υψηλό, ωστόσο από το φθινόπωρο και μετά παρατηρείται μια αναβλητικότητα στις αποφάσεις τους λόγω της αβεβαιότητας στο πολιτικό πεδίο, που σχετίζεται άμεσα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. «Κανείς δεν θα επενδύσει με άνεση σε μια χώρα όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της, κάτι που αναγνωρίζεται ως πολύ θετικό στοιχείο από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, πηγή προβληματισμού αποτελεί και η μορφή που θα λάβει η στήριξη της Ελλάδας μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο. Αν και θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρχει συνέχεια στη χρηματοδότηση της χώρας από τους εταίρους της, το γεγονός πως δεν γνωρίζουν ακόμη τη μορφή που θα λάβει, εάν δηλαδή θα αφορά σε προληπτική γραμμή πίστωσης ή θα είναι κάποια νέα δανειακή σύμβαση επιτείνει την ανησυχία τους. Έως τότε εκτιμάται πως τα ξένα κεφάλαια θα παραμείνουν σε στάση αναμονής, περιμένοντας τη στιγμή που θα διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Ανάλογο προβληματισμό εκφράζει και η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, η οποία διαθέτει τους πόρους αλλά και την πρόσβαση σε ανταγωνιστικό δανεισμό για να επενδύσει στην επέκταση των εργασιών της. «Η πολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθά την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.