Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα τρομάζει τη Moody’s

vouliΘετική με επιφυλάξεις εμφανίζεται η Moody’s σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε χθεσινή της έκθεση.
Ο οίκος στην έκθεσή του σημειώνει ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά βελτιώθηκε πολύ και συνεχίζει να βελτιώνεται. Αλλά η πολιτική κατάσταση και το ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.
Οπως αναφέρει η Moody’s, η επιπλέον ρευστότητα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν από την ΕΚΤ, δρα υποστηρικτικά στα ήδη υπάρχοντα «μαξιλάρια» ρευστότητας που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, και προετοιμάζει την κατάσταση για τον Μάρτιο του 2015, όταν όλες οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα γίνονται αποδεχτές ως εχέγγυα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη Moody’s οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 21 δισ. δολ., με τη Eurobank να έχει κάνει τη μεγαλύτερη χρήση (8,7 δισ. δολ.).
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις κρατικές εγγυήσεις.
Προοδευτικά έχουν μειώσει τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στον προτεινόμενο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2017. Ο στόχος αυτός είναι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση να μην υπερβαίνει το 15% στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η εκτίμηση της Moody’s είναι πως η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος συνολικά μειώθηκε στα 42 δισ. δολ. ως τον Σεπτέμβριο του 2014, από 159 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου και του ELA) τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή από την κορύφωση της κρίσης.
Επίσης χαρακτηρίζει θετική τη μείωση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ, ως γνωστόν, μείωσε τους συντελεστές για τα ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών που κατατίθενται για χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόρισε την απομείωση των αξιών που δέχεται ως εχέγγυα για τα μεν ετήσια έντοκα γραμμάτια στο 6,5% από 15% πριν, στα ομόλογα διάρκειας 1 έως 3 ετών στο 11% από 33% και στα ομόλογα έως 10ετούς διάρκειας στο 13,5% από 23%.
Η απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει ουσιαστικά στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τη ρευστότητά τους κατά 7 δισ. με βάση τα υπάρχοντα ενεργητικά τους, χωρίς δηλαδή να αυξήσουν τα collaterals, αναφέρει ο διεθνής οίκος.