Τι σημαίνει η δίμηνη παράταση του μνημονίου για οικονομία και κυβέρνηση

Wolfgang_-_12525373_402145cΤη δίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης, αποφάσισε το Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Οπως φαίνεται, επελέγη μια μεσοβέζικη λύση η οποία, πάντως είναι πιο κοντά στα «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης που δεν επιθυμούσε με κανέναν τρόπο εξάμηνη ή και μεγαλύτερης διάρκειας παράταση.
Σε ενημέρωση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις νέες εξελίξεις επιβεβαιώνεται η δίμηνη πράταση και τονίζεται:
«Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε και το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών, έγινε δεκτό. Τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».
Τι σημαίνει η δίμηνη παράταση του μνημονίου για οικονομία και κυβέρνηση
Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί χρόνος σε Αθήνα και τρόικα να βρουν κοινό τόπο σε ότι αφορά την αξιολόγηση της οικονομίας. Εχοντας λιγότερο βάρος πλέον η ελληνικό πλευρά μπορεί να διαπραγματευτεί τόσο τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές όσο και την επόμενη ημέρα της οικονομίας, πώς δηλαδή θα στηριχθεί από την 1η Μαρτίου οπότε και θα τελειώνει και η παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.
Τι σημαίνει η δίμηνη παράταση του μνημονίου για οικονομία και κυβέρνηση
Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της τρόικας και μάλιστα αύριο αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της, όπως ανέφεραν σήμερα καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.
Τι σημαίνει η απόφαση
Η απόφαση για η δίμηνη παράταση αποτελεί μια βαθιά «ανάσα» στην ελληνική κυβέρνηση η οποία θα μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης της οικονομίας από την 1η Ιανουαρίου όταν και θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα στήριξης από ΕΚΤ και ΕΕ. Οι βασικοί φόβοι του οικονομικού επιτελείου ήταν η αντίδραση των αγορών για μια οικονομία η οποία θα ήταν «ακάλυπτη». Χωρίς συμφωνία με την τρόικα για την παρούσα αξιολόγηση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, την υλοποίηση δηλαδή μια προληπτικής γραμμής στήριξης.
Βεβαίως, στα αρνητικά θα πρέπει να τονιστεί η καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων, περίπου 13,5 δισ. ευρώ, που πιθανότατα να μετατίθεται για την άνοιξη. Βεβαίως, παράταση δεν σημαίνει και συμφωνία καθώς οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά σκληρές.
Η παράταση, πάντως, είχε όπως διαπιστώθηκε και πολιτικό αντίκτυπο αφού η κυβέρνηση με λυμένα χέρια ξεκινά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν τους 180 βουλευτές και ενισχυμένοι πλέον να ξεκινήσουν την τελική διαπραγμάτευση για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές καθώς και για την προληπτική γραμμή στήριξης την οποία βλέπουν θετικά, όπως ανέφερε σε άτυπη ενημέρωση το υπ. Οικονομικών.