Σε… πολιτικό βέρτιγκο βρίσκεται η οικονομία

samarasΟι πιέσεις επικεντρώθηκαν χθες στην αγορά ομολόγων και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου μέσω τριετών και πενταετών ομολόγων ξεπέρασε το αντίστοιχο κόστος δανεισμού μέσω των δεκαετών τίτλων.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η τάση αυτή, η αντιστροφή δηλαδή της καμπύλης στο κόστος δανεισμού, ενσωματώνει την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για την πολιτική αναταραχή και το ενδεχόμενο αυτή να επαναφέρει την οικονομία στον δρόμο της χρεοκοπίας. Χθες, το επιτόκιο στα τριετή ομόλογα εκτινάχθηκε στο 9,76% από περίπου 8% την Τρίτη, το επιτόκιο στους πενταετείς τίτλους αυξήθηκε στο 8,7% από 7,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση στο δεκαετές, άνω του 8,6%, από οριακά άνω του 8% που διαμορφωνόταν προχθές. Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους έναντι χρεοκοπίας ενισχύθηκε χθες σχεδόν κατά 95 μονάδες βάσης σκαρφαλώνοντας στις 918 μονάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το κόστος ασφάλισης αυξήθηκε στα 918.000 δολάρια ΗΠΑ για ένα έτος για την προστασία 10 εκατ. δολαρίων ελληνικού χρέους, από περίπου 823.000 δολάρια που ήταν στο κλείσιμο της Τρίτης.
Οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου κατάφεραν χθες να ισορροπήσουν έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε μία συνεδρίαση που δεν είχε σχέση με την προχθεσινή, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 863,21 μονάδες (-4,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 893,71 μονάδες με απώλειες 1,01%. Η επιβεβαίωση της πτωτικής τάσης έρχεται και από το ύψος των συναλλαγών. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 173,74 εκατ. ευρώ. Μπορεί να διασώθηκε χθες η αγορά από μία νέα σφοδρή υποχώρηση, όμως η πτωτική τάση παραμένει έντονη. Η πολιτική συγκυρία εκτιμάται πως θα «ταρακουνήσει» το χρηματιστήριο, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές.
Αβέβαιο παραμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία από μια πιθανή προσφυγή στις κάλπες ενδέχεται να είναι σημαντικές, σημειώνει η HSBC σε ανάλυσή της.
Στο 60% από 70% μειώνει η Nomura την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αν και σημειώνει ότι με βάση τις δηλώσεις βουλευτών για την πρόθεση ψήφου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι το ποσοστό.
Ο οίκος τονίζει ότι η προεδρική εκλογή θα είναι ντέρμπι με αβέβαιη έκβαση, καθώς, ενώ αναμένεται ότι οι θετικές ψήφοι θα είναι πολύ περισσότερες από τις 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν εξασφαλίζονται οι 180. Η Nomura προσδιορίζει ως πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής εθνικών εκλογών την 25η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.
Από τις μετοχές του FTSE25, θετικά κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, ενώ δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.
Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την σειρά να διαμορφώνεται ως εξής: Πειραιώς (6,59 δισ.), Alpha Bank (6,26 δισ.), ΕΕΕ (6,2 δισ.) και Εθνική (5,65 δισ. ευρώ). Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο μοιραία θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις.
Πτώση 1,01%
Οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου κατάφεραν χθες να ισορροπήσουν έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε μία συνεδρίαση που δεν είχε σχέση με την προχθεσινή, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 863,21 μονάδες (-4,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 893,71 μονάδες με απώλειες 1,01%.
Πίεση
Μπορεί να διασώθηκε χθες η αγορά από μία νέα σφοδρή υποχώρηση, όμως η πτωτική τάση παραμένει έντονη. Η πολιτική συγκυρία εκτιμάται πως θα «ταρακουνήσει» το χρηματιστήριο, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές.