«Ξυπνάνε» μνήμες του 2012 λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας

h3417977.limghandlerΕντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εκφράζουν φορείς και εκπρόσωποι του κλάδου, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την πορεία των εξαγωγών, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης του ΑΕΠ και εδραίωσης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο παρουσίασης προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης 3.600 νέων ανέργων, τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει ολέθριες συνέπειες στον τομέα των εξαγωγών, επισημαίνοντας πως ήδη υπάρχει σκεπτικισμός στους ξένους που προμηθεύουν με πρώτες ύλες ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Υπογράμμισε δε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς μετά από θεαματική ανάπτυξη που παρουσίασαν στα χρόνια της κρίσης, πετυχαίνοντας -όπως χαρακτηριστικά είπε- ένα μικρό θαύμα, σήμερα βιώνουν δύσκολες στιγμές και «δεν αντέχουν να δεχθούν νέα πλήγματα».
Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, λέγοντας πως «η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσής της μετά από μια βαθιά ασθένεια και «είναι ένας οργανισμός που μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί». Σημείωσε επίσης ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είχε πολύ μικρότερες συνέπειες αν συνέβαινε δύο χρόνια αργότερα, ενώ θα ήταν ακόμη χειρότερα αν συνέβαινε ένα χρόνο πριν», ωστόσο συμπλήρωσε πως η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με τις δραματικές στιγμές που έζησε η χώρα και οι επιχειρήσεις το 2012, όταν είχαν κοπεί όλες οι ασφαλιστικές πιστώσεις και όλοι σχεδόν οι ξένοι προμηθευτές είχαν «γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες επιχειρηματίες», παγώνοντας κάθε συναλλαγή μαζί τους, εξαιτίας του υψηλού country risk (ρίσκο).
Ο κ. Λουφάκης αλλά και οι υπόλοιποι εξαγωγείς στάθηκαν στην ανάγκη να μπει γρήγορα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα στη χώρα, καθώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας, ο οποίος συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ έκαναν έκκληση στα πολιτικά κόμματα για συνεννόηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στον «πάγο» οι επενδύσεις
Σοβαρές παρενέργειες υπάρχουν και στον τομέα των επενδύσεων. Η πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες αναγκάζει σε αναδίπλωση Ελληνες και κυρίως ξένους επενδυτές, οι οποίοι κάνουν βήματα πίσω έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Άνθρωποι που συνομιλούν με διεθνή funds επισημαίνουν πως ο πολιτικός κίνδυνος και η προοπτική ανακοπής της πορείας εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν στην παρούσα φάση τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των ξένων επενδυτών, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο τροφίμων και οι ιχθυοκαλλιέργειες.
«Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια χώρα όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας των ξένων επενδυτών υποστηρίζουν οι ίδιοι είναι η απόφαση του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Tζον Πόλσον να «παγώσει» τα επενδυτικά του σχέδια στην Eλλάδα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που συνδέεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ασανσέρ» χθες το Χρηματιστήριο
Η ανησυχία και ο προβληματισμός σχετικά με την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται ξεκάραθα και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται σημαντικές ρευστοποιήσεις.
Αν και χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο καθώς στο «νήμα» επικράτησαν οι αγοραστές, εντούτις η πορεία του στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε αρκετά «σκαμπανεβάσματα», με το χαμηλό ημέρας να διαμορφώνεται στις 832,53 μονάδες. Συνολικά, από τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκε η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι και το «κλείσιμο» της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει «απώλειες» 15,4%, ενώ ο δείκτης Large Cap, όπου διαπραγματεύονται οι μετοχές των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, «χάνει» 16,60%.
Ολέθριες συνέπειες
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει ολέθριες συνέπειες στον τομέα των εξαγωγών, επισημαίνοντας πως ήδη υπάρχει σκεπτικισμός στους ξένους που προμηθεύουν με πρώτες ύλες ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Ανάρρωση
Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, λέγοντας πως «η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσής της μετά από μια βαθιά ασθένεια και είναι ένας οργανισμός που μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί». Σημείωσε επίσης ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είχε πολύ μικρότερες συνέπειες αν συνέβαινε δύο χρόνια αργότερα».