Ανοικτά τα καταστήματα στον Ν. Ηλείας την τελευταία Κυριακή του έτους 28/12/2014 ?

ekpt.2014

Με αφορμή το μπάχαλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το άνοιγμα ή μη των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014, επισημαίνουμε τα εξής:

 

 

Καταρχήν, δεν υφίσταται νόμιμος τρόπος να ανοίξουν, κατά το ισχύον πλαίσιο, τα

καταστήματα την συγκεκριμένη ημέρα. Ο νόμος 4177/2013 στο άρθρο 16, παράγραφος 2 ορίζει τα εξής:

 

«2. Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη ………

ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, υπό τις εξής προϋποθέσεις (κάτω των 250 τμ, εκτός αλυσίδων – shop in the shop κλπ.)……….. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως, με απόφαση που εκδίδεται κατά το μήνα Ιανουάριο και πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015………..».

Η απόφαση εκδίδεται άπαξ και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί.

Κατ’ ακολουθία, εφόσον οι Αντιπεριφερειάρχες περιέλαβαν την τελευταία Κυριακή του χρόνου στις αποφάσεις τους ως εργάσιμη (Αρκαδία, Θεσπρωτία, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Ροδόπη ), τότε τα καταστήματα ανοίγουν στον συγκεκριμένο νομό, ενώ στους άλλους νομούς, που δεν ανοίγουν(Ν. Ηλείας), η σχετική απόφαση μπορεί να εκδοθεί μόνο για το 2015 και εφεξής.

 

 

Η ασφαλής λύση για να ανοίξουν τελικώς τα καταστήματα στον Ν. Ηλείας (στις τουριστικές περιοχές Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας και Κατακόλου ανοίγουν ούτως η άλλως)  είναι η νομοθετική «αντικατάσταση» της πρώτης από τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων (που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στις επιχειρήσεις) από την τελευταία Κυριακή του χρόνου

 

ή

 

η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο να επικαιροποιήσει το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966, το οποίο προέβλεπε ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την τελευταία Κυριακή του έτους.

 

 

 

Το τι θα πράξει η Αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και το πώς θα διαμορφώσει το εν λόγω σχέδιο νόμου θα γίνει γνωστό τις επόμένες ημέρες και όχι μετά την 22/12/2014, αν και είναι θετική από ότι φαίνεται στον να ανοίξουν τα καταστήματα.

 

 

Ωστόσο, το ζητούμενο από τους εμπόρους είναι να διασφαλιστούν με έναν εκ των δύο άνω τρόπων έτσι ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά τους νόμιμα.

 

Έχουμε ήδη ζητήσει από την άνω επιτροπή να λάβει τα προαναφερόμενα υπόψη της και να προστατέψει τους καταστηματάρχες.

 

 

Οι έμποροι θα μπορούν να ενημερώνονται από τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής τους, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα είναι γνώστες του τελικού πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και του εορταστικού ωραρίου ευχόμαστε σε όλο τον εμπορικό κόσμο της Ηλείας, καλές γιορτές και καλές δουλειές!

 

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Σκορδαλής Αθανάσιος