Θρίλερ η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και στο βάθος… εθνικές εκλογές

samarasΔυσκολεύει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κι έρχονται πιο κοντά οι εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, παρά το άνοιγμα που έκανε χθες ο πρωθυπουργός με την πρότασή του για εκλογές μέσα στο 2015 αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Η σαφής άρνηση της ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, το θεωρούμενο σίγουρο «παρών» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα και από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Χαϊκάλη» καθώς και το γεγονός ότι δεν φτάνουν οι ψήφοι όλων των ανεξάρτητων βουλευτών, καθιστούν την εκλογή Προέδρου μάλλον αδύνατη.
Μπορεί η ρελάνς Σαμαρά να θεωρήθηκε θετικό βήμα από ορισμένους βουλευτές, ωστόσο, φαίνεται πως δεν συγκεντρώνεται ένας ικανός αριθμός που θα οδηγούσε την τρίτη ψηφοφορία σε συγκέντρωση του κρίσιμου αριθμού των 180.
Οι 160 ψήφοι της πρώτης ψηφοφορίας είναι η βάση και η οποία φαίνεται να διευρύνεται στα επίπεδα των 168-170 βουλευτών που μπορεί να αυξηθεί με τις δύο θετικές ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή. Αν επομένως δεν «σπάσουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ και δεν ψηφίσουν Δήμα κάποιοι από τους 22 αυτούς βουλευτές, τότε θα ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια του πρωθυπουργού.
Βεβαίως μέχρι την αυριανή ψηφοφορία όλα είναι ανοικτά καθώς ειδικά στις τάξεις της ΔΗΜΑΡ επικρατεί αναβρασμός αφού πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με τις επιλογές Κουβέλη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα πολλοί βουλευτές κατηγορούν τον Φώτη Κουβέλη πως βιάστηκε να απορρίψει το χθεσινό άνοιγμα του Πρωθυπουργού για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.

Μάλιστα κάποιοι λένε ότι η ανακοίνωση συντάχθηκε από τον ίδιο τον κ. Κουβέλη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη άλλων βουλευτών.
Κάποιοι βουλευτές, όπως οι Φούντα, Τσούκαλης και Ψύρρας συγκαταλέγονται μεταξύ των 8 που είχαν καταθέσει πρόταση την οποία φάνηκε να ικανοποιεί με το χθεσινό του διάγγελμα ο Α. Σαμαράς και πολλοί λένε τώρα ότι μια διάλυση της ΔΗΜΑΡ θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά στο “ναι” για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος ενδεχόμενως να κρύβει πολλές εκπλήξεις.
Η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει τις ψήφους των κ. Μελά, Κουράκου και Οικονόμου.
Μάλλον θετική είναι επίσης η κατεύθυνση, αν και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, των βουλευτών Ιατρίδη, Γιοβανόπουλου και Κασαπίδη. Υπάρχει βεβαίως και η τρίτη ψηφοφορία που πολλοί περιμένουν να δουν αν θα προκύπτει ευρύτερη πλειοψηφία. Πολύδωρας και Καπερνάρος είναι σ’ αυτούς που θα ψηφίσουν παρών αύριο αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν στις 29 Δεκεμβρίου.
Το σενάριο της αλλαγής υποψηφίου φαίνεται να μην υπάρχει πια για την κυβέρνηση, μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού το οποίο κάποιοι θεωρούν θετικό βήμα και άλλοι ότι ουσιαστικά δεν έδωσε τίποτε.
Ολα είναι ανοικτά για την τρίτη ψηφοφορία καθώς οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν αφενός λόγω των εξελίξεων στη ΔΗΜΑΡ και αφετέρου λόγω της υπόθεσης Χαϊκάλη που έχει γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του.
Βεβαίως από την πλευρά του Μαξίμου τονίζουν με νόημα ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία να μην εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας και επισημαίνουν ότι θα φταίνε συγκεκριμένα κόμματα και βουλευτές αν η χώρα συρθεί σε εκλογές. «Οποιος οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες την Ελλάδα με ευθύνη του, θα πληρώσει. Ο ελληνικός λαός δε θέλει εκλογές και θα τους τιμωρήσει», τονίζουν δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τον Φώτη Κουβέλη και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Σε κάθε περίπτωση το διάγγελμα Σαμαρά αποτελεί ένα άνοιγμα προς όλους τους χώρους και ένα μήνυμα ενότητας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ενόψει μιας πιθανής εκλογικής αναμέτρησης. Ο Αντ. Σαμαράς δείχνει με τη χθεσινή κίνηση να «ακούει» στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη ή ο Κ. Μητσοτάκης που ζητούσαν συναίνεση και εκλογές μέσα στο 2015. Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής προσπάθειας θέλοντας να ικανοποιήσει και τον Ευ. Βενιζέλο που μιαλά για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ρίχνει το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα που αρνούνται να συμφωνήσουν στην εκλογή Προέδρου και θα θεωρηθούν «υπεύθυνα» για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.