«Βουτιά» χωρίς τέλος για το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

assets_LARGE_t_420_54257026_type12713Νέες μεγάλες απώλειες κατέγραψαν χθες οι διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο, παρασύροντας χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street. Αφορμή υπήρξε έκθεση της Goldman Sachs, όπου η αμερικανική τράπεζα μειώνει κατά πολύ τις τιμές που «βλέπει» στο μέλλον: Η τιμή του brent εκτιμά ότι θα βρίσκεται στα 47 δολ./βαρέλι τέλη Μαρτίου (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 85 δολ.) και τέλη Ιουνίου θα έχει υποχωρήσει στα 42 δολ. (και όχι στα 80 δολ.).
Η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων αυτών οδήγησε την τιμή ήδη από χθες κάτω από τα 48 δολ., επίπεδο όπου δεν είχε βρεθεί μετά τον Μάρτιο του 2009. Μέσα σε λίγες ώρες η τιμή υποχώρησε πάνω από 4%. Κατά τις τελευταίες τριάντα εργάσιμες ημέρες η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει 33% και απέχει περίπου 50% από το μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών. Τέτοιου είδους αποκλίσεις είναι σπάνιες και συνήθως παραπέμπουν σε υπερβολική κίνηση (εν προκειμένω πτώση) και προμηνύουν ανάκαμψη της τιμής.
Οι αναλυτές της GS δικαιολόγησαν την αναθεώρηση των προβλέψεων παραπέμποντας στη συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου και στην εκτίμηση ότι αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται το τρέχον εξάμηνο και ότι στη διάρκεια του έτους θα υπάρχει πλεόνασμα ημερήσιας παραγωγής 1 εκατ. βαρέλια.
Η υποχώρηση της τιμής καθιστά ζημιογόνες όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής, κυρίως στις ΗΠΑ, οπότε εκτιμάται ότι αυτά θα κλείσουν, θα μειωθεί η παραγωγή και άρα θα υποστηριχθεί τελικά η τιμή. Την περασμένη εβδομάδα μόνο στη Β. Καρολίνα και το Τέξας σταμάτησαν να λειτουργούν 35 πηγάδια.
OPEC
Είναι όμως τόσο αυξημένες οι επενδύσεις της προηγούμενης περιόδου και τέτοιο το ύψος αποθεμάτων που έχει συσσωρευτεί (μόνο η Κίνα πρόσθεσε πέρσι 87 εκατ. βαρέλια στα αποθέματά της), ώστε για να αποκατασταθεί η ισορροπία εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος. Στα τέλη του 2015 η τιμή αναμένεται να ανακάμψει προς το επίπεδο των 65 δολ. (προηγουμένως η GS προέβλεπε 85 δολ. για το τέλος του 2015) για να ισορροπήσει τελικά περί τα 70 δολ., ενώ προηγουμένως το επίπεδο ισορροπίας είχε εκτιμηθεί στα 90 δολ. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας θεωρούν πλέον απίθανη τη μείωση της παραγωγής του OPEC, ενώ προηγουμένως πίστευαν ότι αυτό θα συμβεί μετά την άνοιξη.
Κάτι τέτοιο επιθυμούν έντονα κυβερνήσεις όπως της Ρωσίας, του Ιράν ή της Βενεζουέλας αλλά όχι και εκείνες των αραβικών κρατών. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο, βρίσκεται σε περιοδεία στα κράτη του Κόλπου και χθες συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας, Σαλμάν. Δεν φαίνεται, όμως, να προέκυψε κάποια συμφωνία που να ανατρέπει την ισχύουσα κατάσταση. Αντιθέτως σύμφωνα με το Reuters όλο και περισσότερα κράτη του Κόλπου προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις για να προσελκύσουν πελάτες πρωτίστως από την Ασία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προστέθηκαν στο Κουβέιτ και το Ιράκ, που ήδη από τον περασμένο μήνα πουλάνε σε τιμές χαμηλότερες εκείνων που προσφέρει η Σ. Αραβία.
Αγορές
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι τιμές άλλων πρώτων υλών και εμπορευμάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη συσσώρευση αποθεμάτων και αύξηση της παραγωγής, ως αποτέλεσμα του ράλι στις τιμές κατά τα προηγούμενα χρόνια. Χθες η τιμή του χαλκού βρέθηκε κάτω από τα 6.000 δολ./τόνο για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές για το ατσάλι και το αλουμίνιο. Η νέα «βουτιά» του πετρελαίου προκάλεσε περαιτέρω εξασθένηση του ρουβλιού, οδηγώντας την ισοτιμία με το δολάριο και πάλι πάνω από τα 63 ρούβλια, ενώ προ 20ημέρου βρισκόταν στα 50 δολ. Απώλειες άνω του 2,5% κατέγραφε ο δείκτης των μετοχών του κλάδου ενέργειας στη Wall Street, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες για τον S&P-500 ξεπέρασαν το 1%.
Η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου εκτιμάται ότι περιόρισε αισθητά τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών το δ’ τρίμηνο. Οι εταιρείες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν από σήμερα τα ξημερώματα να ανακοινώνουν αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο και σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας θα υποχωρήσουν σχεδόν 20%. Για το σύνολο των εταιρειών του S&P-500 τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν μόλις 1,1% (χειρότερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2012), ενώ αν αφαιρεθούν τα αποτελέσματα στον κλάδο της ενέργειας η αύξηση φτάνει το 3,6%.
Πετρέλαιο
Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρούσε χθες στην αμερικανική αγορά κατά 4,5%, προς τα 46 δολ./βαρέλι
Χρυσός
Καταφύγιο στα πολύτιμα μέταλλα αναζήτησαν αρκετοί επενδυτές, οδηγώντας υψηλότερα την τιμή του χρυσού κατά 1,5% και του ασημιού κατά 1,15%
Γάλα
Απώλειες καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές και βασικών εμπορευμάτων και τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γάλα, η διεθνής τιμή για το οποίο έχει μειωθεί πάνω από 50% το τελευταίο 12μηνο