Εκλεισε ο «γάμος» Τσίπρα με Καμμένο – «Εχουμε κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

αρχείο λήψηςΚυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες συγκροτεί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώνει πως «από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να οριστικοποιήσει την κυβερνητική συνεργασία πριν επισκεφτεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έτσι ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί», επιβεβαίωνε νωρίτερα η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να πάρουν ένα με δύο υπουργεία στη νέα κυβέρνηση με πιο πιθανά τα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ακούγεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα υπουργείο και δύο υφυπουργεία.
Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στη Βουλή και να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης 162 βουλευτών (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους Ανεξάρτητους) αλλά θα μπορούσε να έχει και την ψήφο ανοχής των βουλευτών του Ποταμιού (ίσως και του ΚΚΕ), άλλους 16 δηλαδή. Πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης που έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
Οταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ο Αλ. Τσίπρας θα ορκιστεί σήμερα νέα πρωθυπουργός, ο νεαρότερος της Μεταπολίτευσης και πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Συναντήσεις με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη

Ο κ. Τσίπρας σε μία ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους πράγματα και κυρίως στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για το χρέος, θα συναντηθεί, μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει όρους για μια πιθανή συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Καμμένο να μη θέλει στην κυβέρνηση το Ποτάμι.
«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το “Ποτάμι”» είπε.
Αλλά και από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ως όρο να μην είναι ο Π. Καμμένος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση των επόμενων ημερών.
Μάλιστα, από την πλευρά του Ποταμιού άφηναν να εννοηθεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί μια ψήφο, θα μπορούσαμε να τη δώσουμε».