Μόνο μέσω ELA από σήμερα η ρευστότητα στις τράπεζες

EPIDOMAΑπό σήμερα οι ελληνικές τράπεζες χάνουν την κανονική γραμμή χρηματοδότησης, καθώς τίθενται σε ισχύ τα μέτρα της ΕΚΤ βάσει των οποίων δεν γίνονται δεκτά τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα που κατ’ εξαίρεση μέχρι πρότινος αποτελούσαν ενέχυρο, επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα. Ετσι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται μόνο μέσω ELA. Την ίδια στιγμή, προειδοποιητικό καμπανάκι έχει σημάνει και από τη Fitch, που τοποθέτησε χθες την αξιολόγηση «Β-» για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς επιτήρησης με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις (Watch Negative), ενώ η S&P ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι διατηρεί το καθεστώς αυτό.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fitch, αναφέρει ότι η τοποθέτηση σε Watch Negative αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης λόγω των αυξημένων κινδύνων χρηματοδότησης και ρευστότητας που διατρέχουν οι τράπεζες, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες από 53%-64% προχωρεί η Barclays, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη σύστασή της σε ουδέτερη (equal weight). Σύμφωνα με την Barclays, η πίεση που ασκείται μέσω της χρηματοδότησης της ΕΚΤ είναι το σημαντικότερο σημείο στην πολιτική αντιπαράθεση.
Για την ΕΤΕ, η νέα τιμή-στόχος είναι στο 1,07 ευρώ από 2,31 ευρώ, για την Alpha Bank στο 0,34 από 0,82 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,61 ευρώ από 1,42 και για τη Eurobank στο 0,14 ευρώ από 0,39 ευρώ.
Καταθέσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τραπεζικές πηγές, οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο μετά την αύξηση του προηγούμενου μήνα λόγω της προεκλογικής αβεβαιότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αποταμιευτές παραμένουν ανήσυχοι όσον αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Ευρωπαίων εταίρων δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις, παρότι επικρατεί σχετική ηρεμία στις αγορές.
Τραπεζικό στέλεχος εκτίμησε πως μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο οι εκροές διαμορφώνονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, με τις συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρούν κάτω από τα 150 δισ. ευρώ.