Κατ’ αρχήν συμφωνία με πολλούς… αστερίσκους

15230446_Germany_Financial_Crisis_JPEG_0e4e6.limghandlerΕλπίδες ότι θα σπάσει το Τείχος του Βερολίνου και θα αποφασιστεί σήμερα στο Eurogroup ένας συμβιβασμός με βάση το κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, γέννησε η κατ’ αρχήν συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup Working Group. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ σκληρές, ωστόσο, διαφάνηκε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση λίγο πριν την οριστική ρήξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η κατάθεση ενός κειμένου με πολλούς αστερίσκους και παρενθέσεις που χρήζουν απαντήσεων στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Το σημείο τριβής δεν ήταν άλλο από το τρέχον πρόγραμμα. Η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει σαφής αναφορά σε πιθανή υποχρέωση της Ελλάδος να το ολοκληρώσει με επιτυχία, ενώ αντίθετα κάτι τέτοιο το επιθυμεί σφόδρα το Βερολίνο και κάποιες χώρες που συντάσσονται μαζί της (Βέλγιο, Φινλανδία κ.λπ.). Αντίθετα κάποιες άλλες χώρες κρατούν αποστάσεις και ζητούν την αποδοχή του ελληνικού σχεδίου ή τουλάχιστον τη συζήτηση με βάση αυτό (Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.).
Παρά την γερμανική αδιαλλαξία, η οποία σε πολλούς διπλωματικούς κύκλους ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στη διαπραγμάτευση, υπήρξαν κάποια θετικά σημεία και σημαντική πρόοδος στη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει αδιέξοδο ενώ η Αθήνα πιέζεται ασφυκτικά και από την ΕΚΤ η οποία απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA.
Οπως τονίστηκε χθες έχει συνταχθεί ένα ανακοινωθέν που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για έναν συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, για να εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών την Παρασκευή στο Eurogroup. Οι θέσεις της Ελλάδας και της Ευρωζώνης για την μελλοντική χρηματοδότηση της Αθήνας, έχουν… πλησιάσει μάλιστα όπως τονίζεται στο άρθρο από πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση.
Βετεράνος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε πως «οι θέσεις φαίνεται να είναι αρκετά κοντά». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι του Eurogroup είχαν συντάξει ένα ανακοινωθέν που θα λειτουργούσε ως βάση για έναν συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, για να υπογραφεί στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων «βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά υπόκειται σε πολιτική συζήτηση», τόνισε μια δεύτερη πηγή. Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες γα μια πολιτική συζήτηση και για να ελέγξουν το έγγραφο.
To κλίμα για την Ελλάδα ήταν πολύ βαρύ χθες, ειδικά μετά την άρνηση της πλευράς Σόιμπλε να αποδεχθεί την συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας. Οι τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ και αργότερα με τους κ. Ολαντ, Ρέντσι και Γιούνκερ άλλαξαν προς το καλύτερο την κατάσταση με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί σε οδυνηρό ναυάγιο το χθεσινό συμβούλιο των τεχνικών κλιμακίων. Υπέρ της Ελλάδας φαίνεται να δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι την απίστευτη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από το «μπλοκ Σόιμπλε». Αλλωστε, ακόμη και εντος της Γερμανίας υπάρχουν αντιδράσεις κατά του υπουργού Οικονομικών ο οποίος πιέζεται να δεχθεί το κείμενο Βαρουφάκη. Χαρακτηριστική η περίπτωση Γκάμπριελ ενώ και η κ. Μέρκελ εμφανίζεται πιο διαλλακτική.
Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα και ίσως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Υποχωρήσεις τις οποίες χθες ζήτησε και η Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.