ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΤΟ EUROGROUP- Ξεκινά η αξιολόγηση της οικονομίας με όρους και προειδοποιήσεις

daiselblumΑύριο, στις Βρυξέλλες, ξεκινούν οι πρώτες διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για να «ξεμπλοκάρει» η παροχή χρηματοδότησης προς τη χώρα.
Ταυτόχρονα, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το χθεσινό Eurogroup, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα εργαστούν παράλληλα και στην Αθήνα για την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, με τον ίδιο να τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, εάν δεν προηγηθεί συμφωνία και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Πάντως η κυβέρνηση αποτιμούσε θετικά τις χθεσινές συζητήσεις στο Eurogroup, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 20ής Φεβρουαρίου, «γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα».
Πρέπει να σημειωθεί πως την Πέμπτη σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. «Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα», εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με πρόσθετες προτάσεις.
Πρώτα εφαρμογή, μετά δόσεις
«Θα ήμουν θετικός σε κάποιο σημείο, εάν έχουμε μια συνολική συμφωνία και έχει προχωρήσει για τα καλά η εφαρμογή, να σκεφτώ να έχουμε εκταμιεύσεις (προς την Ελλάδα) σε δόσεις, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν», δήλωνε χθες από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για πρόωρες εκταμιεύσεις, εάν δεν υπάρξει εφαρμογή», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αυτό είναι το μήνυμά μου, είπε και υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε χθες εξειδικευμένη συζήτηση για τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας, τόνισε με νόημα πως η όποια πίεση στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα, θα είναι κίνητρο για να τεθεί πάλι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά. Δεν θα γίνει όμως το αντίθετο, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να είναι παρόντες και στην Αθήνα, όπως γινόταν πάντα, γιατί θα πρέπει να δούμε τους αριθμούς και να υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών. «Είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όχι μονομερείς ενέργειες
Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Αθήνας στη διαδικασία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Γ. Βαρουφάκης δέχθηκε στο χθεσινό Eurogroup επικρίσεις από τον Β. Σόιμπλε αλλά και από τον Γ. Ντάισελμπλουμ για την προώθηση των ρυθμίσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Περάσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες συζητώντας ποιος θα μιλήσει με ποιον και πού κι αυτό είναι χάσιμο χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν», δήλωσε παράλληλα, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή του Γ. Βαρουφάκη είπε πως πρέπει να σταλεί στους θεσμούς, οι οποίοι και πρέπει να την εγκρίνουν κατόπιν αξιολόγησης και τεχνικής επεξεργασίας. Τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν πολλά πράγματα δήλωνε χθες προσερχόμενος στο Eurogroup o B. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως οι Ελληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και θα πρέπει να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.
«Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προέχει είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό είναι αναγκαίο για την επέκταση του προγράμματος. Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Από την πλευρά της κυβέρνησης το αποτέλεσμα του Eurogroup κρίθηκε θετικό, αφού σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:
1 Ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2 Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
3 Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
4 Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
5 Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
[Γ. Δραγασάκης]
Σύγχυση προκλήθηκε χθες από είδηση που μεταδόθηκε από ξένα μέσα ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μ. Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε πως επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, αντί του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Το θέμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπροεδρίας, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση και πως την κυβέρνηση, στο Eurogroup, εκπροσωπεί ο Γ. Βαρουφάκης.
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Οριστική συμφωνία πριν από τις 20 Απριλίου
Πολύ σημαντικό ΒΉΜΑ για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου και τη διαμόρφωση των συνθηκών για συμφωνία σχετικά με το νέο Συμβόλαιο με τους εταίρους μετά τον Ιούνιο χαρακτήρισε το χθεσινό Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και για τη ρευστότητα της Ελλάδας θα εγγυηθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους πιστωτές. Υποστήριξε πως ήταν δεδομένο πως η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν θα ολοκληρώνονταν σε μια μέρα, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση πως αυτό θα γίνει πριν την προθεσμία της 20ής Απριλίου. Στελέχη των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα για να βοηθήσουν με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προανήγγειλε νέα πακέτα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων τις επόμενες μέρες. Στο περιθώριο του Eurogroup ο υπουργός συναντήθηκε με το Β. Σόιμπλε, το Μ. Ντράγκι, τον Π. Μοσκοβισί και τον Π. Τόμσεν, τον Κλ. Ρέγκλινγκ, ενώ υποστήριξε πως ο Γερμανός ομόλογός του δεν του επιτέθηκε για τα μέτρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία όρεξη να προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά πέραν ζητημάτων που έχουν επιπτώσεις σε δημοσιονομικό, χρηματοπιστωτικό επίπεδο, τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά άδεια για το παραμικρό.
[Για τρεις εβδομάδες τα ταμειακά διαθέσιμα ]
Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν μόλις για τρεις εβδομάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. Το Bloomberg και άλλοι ανταποκριτές μετέδωσαν πως ο αξιωματούχος εκτιμά πως τα ταμειακά αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν και νωρίτερα, δηλαδή εντός μιας ή δύο εβδομάδων.