ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP- Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες – Μάχη με το χρόνο στην Αθήνα

images (12)Θολό παραμένει το τοπίο στις Βρυξέλλες γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γοργή, αφού χθες διέκοψαν τις συζητήσεις και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου, αφού μεσολαβεί και το Πάσχα των Καθολικών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι «ο χρόνος πιέζει».
Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καλό και σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ενώ δηλώνουν πως δεν αναμένουν συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικό είναι το κλίμα που αφήνεται να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και είναι πιθανό ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εκφράζεται η ελπίδα ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης 1 – 2 δις ευρώ.
Αποτίμηση
Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorkingGroup, χωρίς να αναμένονται ωστόσο θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό που θα γίνει είναι η αποτίμηση της κατάστασης, η πορεία των διαπραγματεύσεων. Καθοριστικό αναμένεται να είναι το επόμενο EuroWorkingGroup που προγραμματίζεται, διά ζώσης αυτή τη φορά, στις Βρυξέλλες την Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου. Μία ημέρα δηλαδή πριν από την πληρωμή της δόσης ύψους 620 εκατ. προς το ΔΝΤ και ανήμερα της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. Το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει και οξύνεται ημέρα με την ημέρα, έστω και αν στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βγει σχετικά «αναίμακτα» ο Απρίλιος.
Ωστόσο, ακόμη και έτσι να είναι και να βγει ο Απρίλιος, τα πράγματα θα δυσκολέψουν απελπιστικά στις αρχές Μαΐου και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι εφόσον δεν υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης εντός του μήνα, τότε θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, πράγμα που θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να αποφύγουν πάση θυσία, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Διαπραγματεύσεις
Μετ΄ εμποδίων συνεχίστηκαν μέχρι και χθες, όπου και διακόπηκαν, οι συζητήσεις στο Brussels Group. Οι Βρυξέλλες ζητούσαν μεγαλύτερη εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις από την Αθήνα σε μία σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν ικανοποίησε με τις απαντήσεις και αυτός είναι ο λόγος που διακόπηκαν σχετικά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στην ελληνική πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια δεν λαμβάνουν, όπως αναφέρουν πηγές από την Κομισιόν, τις πληροφορίες που ζητούν με τον επιθυμητό ρυθμό. Κατά συνέπεια απομακρύνεται η πιθανότητα σύγκλησης Euro­group, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ. Όπως σημείωσε, θεωρεί πιθανή την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Απριλίου, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν βλέπει λύση για το θέμα της ελληνικής βοήθειας πριν από το Πάσχα.
Σε άλλο μήκος κύματος οι πληροφορίες από την Αθήνα που μιλούν για μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία πριν από το Πάσχα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία ακόμη και σήμερα.
Ολάντ – Μέρκελ
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσαν τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 17ου Γερμανογαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενοι στην διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ελλάδα.
«Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος».
«Πιστεύω ότι με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι αναληφθείσες υποχρεώσεις -με παραλλαγές, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, αυτό το έχω πει βεβαίως συχνά- αλλά στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», δήλωσε η Αγκ. Μέρκελ. Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, επισήμανε ότι «οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ακόμη δεν ήρθε η ώρα». Αλλά, είπα και πρόσφατα, συνέχισε, «ο χρόνος πιέζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η εργασία».
Μικρή πρόοδος
Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι «ο χρόνος πιέζει». Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καλό και σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ενώ δηλώνουν πως δεν αναμένουν συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου.
Διαφορετικό είναι το κλίμα που αφήνεται να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου.