Μόνο 3.500 τόνοι θα φύγουν και αν… Λίγα τα «οφέλη» από τις συσκέψεις στην Αθήνα για τα σκουπίδια!!!

xwmateriΛίγα τα “οφέλη” για την αποκομιδή των απορριμμάτων του Πύργου (και της Ολυμπίας), από όσα προκύπτουν μετά και τις συσκέψεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών που έγιναν τη Δευτέρα στην Αθήνα για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα των σκουπιδιών! Αυτό που αποφασίστηκε ουσιαστικά είναι:
- Να μεταφερθούν από την Τρίτη, στον ΧΥΤΑ Φλόκα οι 2.000 τόνοι σκουπιδιών που είχε αποφασιστεί εδώ και δυο εβδομάδες περίπου (αλλά ως τώρα δεν επέτρεπαν οι κάτοικοι εκεί…), καθώς και 1.500 τόνοι στον ΧΥΤΑ Στράτου στο Αγρίνιο.
- Και να γίνουν νέες κινήσεις (κι από το υπουργείο) προς τον ΧΥΤΑ στην Πάλαιρο Αιτ/νίας για να πάρει τα υπόλοιπα – και για την ακρίβεια ειπώθηκε να πάνε τουλάχιστον 6.000 τόνοι εκεί.
Οι συγκεκριμένοι πάντως, ως και το μεσημέρι της Δευτέρας, εξακολουθούν να μην δέχονται! Και μάλιστα λένε τώρα ότι «ο χώρος είναι κατασκευασμένος για υγειονομική ταφή υπολειμμάτων δηλαδή ΧΥΤΥ και όχι απορριμμάτων – ΧΥΤΑ, οπότε τα υπάρχοντα σκουπίδια στους δρόμους του Πύργου δεν μπορούν να πάνε εκεί!
Και όλα τα παραπάνω, ΟΧΙ με κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) αλλά με αποφάσεις των ΦΟΔΣΑ…
Την οποία την πήραν οι συγκεκριμένοι. Αλλά αν πάνε οι κάτοικοι εκεί και ξανα-αποκλείσουν την ΠΡΟΣΒΑΣΗ, τι θα γίνει;;;
- Επίσης ζήτησε ο Δήμος Πύργου να μην καλύψει αυτός τα μεταφορικά (λόγω άδειων …ταμείων, που αναφερθήκαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ) και η απάντηση ήταν ότι αν τα καλύψει το υπουργείο, αυτά θα αφαιρεθούν από τα 500.000 ευρώ που του έχει βγάλει για την προώθηση της μηχανικής διαλογής!!! Αφού τα 100.000 ευρώ που είχαν βγει για μεταφορά, κατά εξακριβωμένες πληροφορίες, έχουν καλυφθεί!!!
* Συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, καθώς επίσης, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, Ήλιδας και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Χρ. Χριστοδουλόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Θυμ. Κοτζιάς, ο Περιφερειάρχςη Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος (με καθοριστική συμβολή στην ανάδειξη των θεμάτων) καθώς και ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας Διονύσης Παναγιωτόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων.
H επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Σήμερα, 20/04/2015, στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης κατόπιν του από 16/04/2015 κοινού αιτήματος των Δημάρχων Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλου, Αρχαίας Ολυμπίας Ευ. Κοτζιά, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο συναντήθηκαν και συζήτησαν για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ.κ Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος καθώς και ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων.
Στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το πρόβλημα, τις επιπτώσεις του και τα αδιέξοδα που διαμορφώθηκαν για την επίλυσή του και ζήτησαν την υποστήριξή των Υπουργών για την άρση του.
Στη σύσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιάννης Τσιρώνης, αφού επισήμαναν ότι κατά την ισχύουσα νομοθεσία η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάλεσαν τους δημάρχους σε συνεργασία με τη Περιφέρεια να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Κατά τη σύσκεψη κατέληξαν στα εξής:
Α. ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στους ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
1. Με δεδομένη την απαράδεκτη διαμορφωμένη κατάσταση να γίνει άμεσα η μεταφορά των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε περισσότερους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ανάληψη των κατά νόμο υποχρεώσεων από τους δήμους. Προς τούτο υπάρχει και θα υπάρξει αμέριστη υποστήριξη των Υπουργείων καθώς και η υποστήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας.
2. Να είναι ενεργή, διαρκής και πολύπλευρη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο για την άμεση άρση του σημερινού αδιεξόδου.
3. Να υπάρξει κατανόηση, επίδειξη αλληλεγγύης και έμπρακτη συνδρομή των ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας που διαθέτουν ΧΥΤΑ για την άμεση άρση του αδιεξόδου, με αποδοχή της μεταφοράς των συσσωρευμένων απορριμμάτων και υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

Β. ΜΕΣΟΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
1. Εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων της Ηλείας και της Περιφέρειας αναλυτικό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης (master plan) επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα αμφισβητεί τις μέχρι σήμερα λογικές της μεγιστοποίησης της επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
2. Να γίνει άμεση αξιοποίηση του χρηματικού ποσού των 500.000 ευρώ με το οποίο επιχορηγήθηκε ο δήμος για την Μονάδα Μηχανικής Διαλογής. Αξιοποίηση των 100.000 ευρώ με τα οποία επιχορηγήθηκε ο Δήμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ. Αποδεδειγμένη χρήση των ανωτέρω ποσών και για το σκοπό που προορίζονταν.
3. Οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να προβούν στην “άμεση και κατάλληλη αξιοποίηση όποιου παροπλισμένου και αναξιοποίητου εξοπλισμού τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων τους
4. Να γίνει μεσοπρόθεσμη νόμιμη χρήση του ΧΥΤΥ «Τριανταφυλλιάς» άμεσα μετά την αποπεράτωση – παραλαβή του για την διάθεση υπολειμμάτων επεξεργασίας και όχι ανεπεξέργαστων συμμείκτων.
5. Οι δήμοι να προβούν άμεσα σε σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων και επικοινώνησή του στους δημότες, με στόχο τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.
6. Οι δήμοι να προβούν άμεσα στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, καθώς και ενθάρρυνση σχετικών συλλογικών πρωτοβουλιών (κατοίκων, κινημάτων, συλλόγων κ.λ.π). Ομοίως και για την επαναχρησιμοποίηση των ανακτηθέντων υλικών.
7. Να υπάρξει άμεση αποδεδειγμένη παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και εν συνεχεία αποκατάστασή τους (όπως ομοίως και των ανενεργών ΧΑΔΑ καθώς και όποιων άλλων ρυπασμένων χώρων με απορρίμματα) στην Ηλεία και ευρύτερα στην Περιφέρεια της Δ. Στερεάς Ελλάδας. Να διευθετηθούν οι χώροι αποθήκευσης δεμάτων.
8. Οι δήμοι να συντάσσουν τακτικά (μηνιαία) τεκμηριωμένη έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω προς τις προϊστάμενες αρμόδιες αρχές και στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΥΠ.Α.Π.ΕΝ.