Τσίπρας: «Αν επιμένουν στις περικοπές συντάξεων, τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη»

images (2)Με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των Θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.
Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.
Η επιμονή των Θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι’ αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις. Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
«Η επιμονή να έρθουν τα χρήματα από τις περικοπές σε συντάξεις είναι ακατανόητη και οφείλουμε όχι με τους τεχνοκράτες, αλλά με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να πάρουμε αποφάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί.
Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. «Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Φάιμαν από την πλευρά είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο ή τρία χρόνια στο θέμα της Ελλάδας.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίες οι συζητήσεις των επομένων ημερών προκειμένου να υπάρξει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.