ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

ekptwseisΑνοικτά είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, καθώς είναι η πρώτη Κυριακή από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση στην αγορά, η οποία είναι αναιμική. Πάντως, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία αντιδρώντας εκ νέου στο άνοιγμα των καταστημάτων.

Σε ένα καθεστώς τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων, ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί να δει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν κάποιες βασικές αγορές και ελπίζουν σε μια μικρή άνοδο του τζίρου, λόγω και των εκπτώσεων. Μέχρι στιγμής, το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών πάντως κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων ως η «μάλλον χειρότερη διαχρονικά».

Σύμφωνα με στοιχεία των εμπόρων, η κίνηση στην αγορά στη διάρκεια των τριών εβδομάδων της τραπεζικής αργίας είχε πέσει έως και 70%, την ώρα που οι καταναλωτές δεν προχωρούν σε αγορές ακόμη και με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Οι έμποροι από την άλλοι έχουν προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις σε μια προπάθεια να προσελκύσουν πελάτες. Έτσι, η κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες που κινούνται στο κέντρο της πόλης.

Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία και εξαιτίας των επιταγών που με την τραπεζική αργία δεν μπορούν να κινηθούν μέσω λογαρισμών. Παρά δε το γεγονός ότι από αύριο ανοίγουν οι τράπεζες, ο αναιμικός τζίρος των τελευταίων εβδομάδων προκαλεί τον κίνδυνο πολλές να παραμείνουν ακάλυπτες. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν πολλά αιτήματα για μια «περίοδο χάριτος» έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι επιταγές και να μην σφραγιστούν ως ακάλυπτες.