«Μαύρη Δευτέρα» με πτώση-ρεκόρ στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου

29--3-thumb-mediumΔραματική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς, μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των capital controls.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση. Μια συνεδρίαση που ωστόσο θα μείνει στην Ιστορία εξαιτίας του κραχ και πιθανότατα θα καταγραφεί ως η πιο «μαύρη» ημέρα που κατεγράφη ποτέ. Αλλωστε, η υποχώρηση που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά το άνοιγμα είναι η χειρότερη ποσοστιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ για το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε μία συνεδρίαση

Βεβαίως σημασία έχει το γεγονός ότι μετά από πέντε εβδομάδες οι επενδυτές είναι ανύπαρκτοι και ο τζίρος θα είναι ελάχιστος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:00 διαμορφώνεται στις 641,00 μονάδες σημειώνοντας πτώση 19,63%.

Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 615,08 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 22,88%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,55 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 21,25%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,85%), της Υγείας (-29,80%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-27,20%).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά είναι το γεγονός ότι μόλις μία μετοχή καταγράφει άνοδο, η μετοχή της Κορδέλου (+4,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-30,00%), της Πειραιώς (-30,00%), της Attica Bank (-30,00%), της ΕΥΔΑΠ (-29,97%) και της ΕΧΑΕ (-29,96%).

Οπως δήλωσε στο Reuters ο επενδυτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μουρατίδης, οι πιέσεις που καταγράφονται σήμερα αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τραπεζικούς τίτλους, όπου υπάρχουν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι αν δεν εμφανιστούν αργότερα μέσα στην ημέρα αγοραστές, η υποχώρηση είναι πιθανό να συνεχιστεί και την Τρίτη.

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό

-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές

-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους

-Τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

-Τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)

-Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α

-Κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι από σήμερα απαγορεύονται οι ανοικτές πωλήσεις.