«Μαύρη Δευτέρα»…made in China – Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια και την Τρίτη

29--3-thumb-mediumΣτον απόηχο της Μαύρης Δευτέρας κινούνται εκ νέου τα διεθνή χρηματιστήρια.Το κινέζικο χρηματιστήριο στη Σαγκάη έχασε το 6,4% της αξίας του μόλις λίγα λεπτά από το άνοιγμα του.
Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Σεντζέν υποχωρούσε κατά 6,97%.Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε χθες με πτώση 8,49%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε συνεδρίαση τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Είχε ήδη υποστεί απώλειες πάνω από 11% την περασμένη εβδομάδα. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης στο εξής έχει διαγράψει όλα τα κέρδη του της χρονιάς αυτής και τώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδό του της 31ης Δεκεμβρίου 2014.
Με πτώση άνοιξε εκ νέου το χρηματιστήριο στο Τόκιο, μια μέρα μετά από μια «μαύρη μέρα» στις χρηματιστηριακές αγορές, στο πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και των συνεπειών της στην παγκόσμια ανάπτυξη.
«Μαύρη Δευτέρα»…made in China – Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια και την Τρίτη
Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 369.02 μονάδων (-1,99%), φθάνοντας στις 18,171.66 μονάδες, προτού συνεχίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με περαιτέρω πτώση που έφτασε το 3,50%.
Με μικρή πτώση 0,67% άνοιξε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ
Νωρίτερα σε κάθετη πτώση βρέθηκε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 588,4 μονάδων (-3,57 %), στις 15.871,35 μονάδες. Ο Nasdaq, των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας, έκλεισε με πτώση 179,79 μονάδων (-3,82%), στις 4.526,25 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 77,68 μονάδων (-3,94%), στις 1.893,21 μονάδες
«Μαύρη Δευτέρα»…made in China – Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια και την Τρίτη
Η χθεσινή ημέρα
Εν τω μεταξύ, μνήμες από τις «μαύρες ημέρες» του 2008 ξύπνησαν χθες στις διεθνείς αγορές, με καταλύτη τη νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης (-8,46%) που βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο» για το 2015, ενώ τον Ιούνιο ήταν… μακράν- η αγορά με τις μεγαλύτερες αποδόσεις για το έτος, με κέρδη άνω του 60%! Η χθεσινή πτώση ακολούθησε τις απώλειες 11% που είχε καταγράψει η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές περίμεναν μια νέα παρέμβαση από το Πεκίνο που δεν ήρθε ποτέ, καθώς οι κινεζικές αρχές μάλλον έκριναν ότι το…σπορ της στήριξης των τιμών των μετοχών είναι πολύ ακριβό, αφού έχουν δαπανήσει περί τα 200 δισ. δολ. από τα μέσα Ιουλίου χωρίς να έχουν ανακόψει την βίαιη πτωτική πορεία. Η κατάρρευση της κινεζικής κεφαλαιαγοράς, σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική υποτίμηση του γιουάν δυο εβδομάδες πριν έχουν εντείνει τους φόβους για «ανώμαλη προσγείωση» του κινεζικού «δράκου», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και σε επιστροφή του «φαντάσματος» του αποπληθωρισμού.
Στα νύχια των αρκούδων
Οι φόβοι αυτοί βρίσκονταν πίσω από την διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες (και που «έσβησε» 5 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων…), η οποία όμως έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις: Το «μακροβούτι» της Σαγκάης οδήγησε στο «βαθύ κόκκινο» όλες τις αγορές της Ασίας. Το «τσουνάμι» των ρευστοποιήσεων μεταφέρθηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην Ευρώπη, αγγίζοντας τα όρια του πανικού: Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC στο Παρίσι έφτασαν να υποχωρούν κατά 7%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο DAX που «έχασε» χθες το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων βρίσκεται πλέον και επισήμως στα…νύχια των «αρκούδων», με απώλειες 20% από τα υψηλά του Μαΐου, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ουσιαστικά την εξανέμιση των κερδών του έτους για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την ακύρωση της ευεργετικής επίπτωσης που είχε το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και η πτώση στα χρηματιστήρια δεν είναι προφανώς ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» του Μάριο Ντράγκι: Αντιθέτως, συναγερμό στη Φρανκφούρτη μπορεί να προκαλέσει η υποχώρηση του δείκτη πληθωρισμού που παρακολουθεί η ΕΚΤ σε χαμηλό έξι μηνών, καθώς και το άλμα του ευρώ, το οποίο όπως και το ιαπωνικό γεν έχει την τάση να ενισχύεται σε περιόδους ισχυρών αναταράξεων στις αγορές.
Άλμα του ευρώ
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε χθες έως και το 1,17 δολ./ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο και έφτασε να ενισχύεται έως και 2,5% έναντι του δολαρίου προτού υποχωρήσει στις απογευματινές συναλλαγές στα επίπεδα του 1,15 δολ./ευρώ.
Η ενίσχυση του ευρώ εξηγείται και από το γεγονός ότι οι κλυδωνισμοί στις αγορές και η απειλή μεγάλης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας φαίνεται να απομακρύνουν την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων το Σεπτέμβριο.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν την υποτίμηση του γιουάν (στις 11 Αυγούστου) οι επενδυτές έδιναν πιθανότητες 50% στο σενάριο αυτό.
Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 30% και ξένοι οίκοι όπως η Barclays εκτιμούν ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει έως τον… Μάρτιο του 2016 προτού δώσει «σήμα» για την αποκόλληση των επιτοκίων από τη ζώνη του μηδέν! Στο πλαίσιο αυτό, η σύνοδος των κεντρικών τραπεζιτών του Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια παρέμβαση της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν…
Λαλέλα Χρυσανθοπούλου