ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ «Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί για τις τράπεζες»

trapezesΟι προθεσμίες για την ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να χαθούν, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο, επισημαίνουν ανώτατοι τραπεζικοί κύκλοι στους Financial Times.

Tο συγκεκριμένο δημοσίευμα συγκρίνει την κατάσταση της τραπεζικής αγοράς έναν χρόνο πριν με την τρέχουσα, σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ολισθήματα.

«Αν τη χάσουμε (την προθεσμία της ανακεφαλαιοποίησης) δεν θα υποφέρουν μόνο οι μικροκαταθέτες από ένα bail-in», επισήμανε ανώτατος Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. «Δεκάδες χιλιάδες βιώσιμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, θα εξαφανιστούν».

Έπειτα από μία ταραχώδη χρονιά για τους Έλληνες, τους πολιτικούς τους και τις τράπεζές τους, μία νέα κυβέρνηση με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να νομοθετήσει μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων τραπεζών ύψους 15 δισ. ευρώ, ποσό που εμπεριέχεται στο συνολικό πακέτο για την τρίτη διάσωση της χώρας ύψους 86 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει, οι Έλληνες τραπεζίτες θέλουν να κρατήσουν τους διεθνείς επενδυτές, ώστε αυτοί να συνδράμουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, και δι’ αυτού του τρόπου να αποτρέψουν κρατικές εξαγορές μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και το όχημα της κυβέρνησης για τη διάσωση.

Δεν έχει νόημα να καθυστερήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να παραταθεί το βάσανο των capital controls υποστηρίζει ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Διαβλέπει ακόμη την ανάγκη μιας μέτριας ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες ζημιές και μετά πιθανότατα να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες στις κατάλληλες στιγμές. «Χρειάζεται να μην εκμηδενίσουμε τους υπάρχοντες μετόχους», επισημαίνει.

Από την άλλη πλευρά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, υποστήριξε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Ιω. Μουρμούρας, σε ομιλία του στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να ικανοποιηθεί και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων, όπως η ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ στα ομόλογα, η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τέλος η αύξηση των επενδύσεων. Το ΧΑ, πάντως, στέκεται με σκεπτικισμό απέναντι στις προοπτικές των τραπεζών, καθώς ο κλαδικός δείκτης -μόνον λόγω Εθνικής- συνέχισε και χθες να παρουσιάζει άνοδο ύψους 0,51%, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε χθες με απώλειες 0,30%, στις 678,05 μονάδες, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις.