ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Το λιανεμπόριο πληρώνει το «μάρμαρο» του νέου Μνημονίου

agora«Συναγερμό» στην αγορά έχει σημάνει η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ύφεσης. Τη στιγμή που όλοι περίμεναν ότι η κρίση θα τελείωνε οριστικά τη φετινή χρονιά, οι δυσοίωνες προοπτικές για την πορεία της κατανάλωσης προβληματίζει έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως τους λιανέμπορους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή του πυρός» και δέχονται τις περισσότερες πιέσεις από την κάμψη της ζήτησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται πως θα έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στους χώρους της ένδυσης και υπόδησης, του οικιακού εξοπλισμού, των ηλεκτρικών και της εστίασης, οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε περιόδους οικονομικής στενότητας, αφού τα προϊόντα τους δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, καθώς θα δοκιμάσουν τις αντοχές των εμπόρων, οι οποίοι δίνουν σε καθημερινή βάση τη μάχη της επιβιώσης. «Για άλλη μια φορά καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο. Το νέο Μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στο λιανεμπόριο. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να εστιάσει στην ανάκαμψη της κατανάλωσης, γιατί διαφορετικά θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά επαγγελματίες της αγοράς. Η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική, με αρκετούς επαγγελματίες να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι την αποπληρωμή των προμηθευτών και τις εισαγωγές εμπορευμάτων. Το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι τραπεζικοί περιορισμοί επισήμανε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα παρά τη σημαντική χαλάρωση που αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια…
«Στις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου, παρά το γεγονός ότι τα capital controls έχουν χαλαρώσει σε σχέση με τους αρχικούς περιοριστικούς όρους, παρουσιάζονται ελλείψεις, κυρίως στα είδη ένδυσης, αλλά και σε ανταλλακτικά οχημάτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού πλοίων, καθώς βρίσκονται χαμηλά στην ιεράρχηση των αιτημάτων για έγκριση εισαγωγών. Οι δε καθυστερήσεις των εγκρίσεων παρατηρούνται περισσότερο στα υποκαταστήματα και λιγότερο στις υποεπιτροπές των τραπεζών, αφού, σχεδόν, ό,τι αίτημα καταφέρει να φτάσει, συνήθως εγκρίνεται. Επίσης, οι περιορισμοί στα όρια έγκρισης των εισαγωγών αναγκάζουν τους Έλληνες εμπόρους να κάνουν πολλές και μικρής αξίας παραγγελίες, με αποτέλεσμα η τελική τιμή πολλών εμπορευμάτων να επιβαρύνεται με επιπλέον μεταφορικά έξοδα και πολλαπλές τραπεζικές χρεώσεις…», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, καθώς παραθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο λιανικό μπόριο, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα εφαρμογής τους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής τον Ιουλίου 2015 υποχώρησε κατά 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ από τη μηνιαία σύγκριση των στοιχείων για το λιανικό εμπόριο (Ιούλιος/Ιούνιος 2015) προκύπτει συρρίκνωση του τζίρου κατά 5,5%, καθιστώντας σαφές πως οι θερινές εκπτώσεις του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν το υποτονικό κλίμα της αγοράς.

Ολική άρση των τραπεζικών περιορισμών
Η πλήρης άρση των capital controls σύμφωνα με τους επιχειρηματίες καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά και να μπορέσουν με περισσότερα όπλα να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Βέβαια, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece, οι περισσότερες επιχειρήσεις έλαβαν μια σειρά από μέτρα με στόχο να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις των τραπεζικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εν μια νυκτί. Ενδεικτικά, για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους, πολλές επιχειρήσεις (46%) αξιοποιούν λογαριασμούς στο εξωτερικό για εισπράξεις και πληρωμές. Ένα μικρό ποσοστό (15%) πραγματοποιεί πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών, ενώ 11% των εταιρειών οδηγήθηκαν σε πάγωμα της παραγωγικής διαδικασίας λόγω έλλειψεων σε πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους (45%) και σε λιγότερες περιπτώσεις και τη μισθοδοσία, ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό προχωρεί σε μειώσεις μισθών και απολύσεις, ενώ το 1/3 περίπου προβαίνει σε μειώσεις σε μη μισθολογικά λειτουργικά κόστη, όπως, για παράδειγμα, τις δαπάνες μάρκετινγκ. Τέλος, σε ποσοστό 23% σχεδιάζουν να μεταφέρουν άμεσα την έδρα τους στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ρευστότητα και σταθερότητα.

Απώλειες-μαμούθ
Υπό πίεση και τα σούπερ μάρκετ

Πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν και στο λιανεμπόριο τροφίμων, το οποίο παρότι έχει δείξει μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση, χάνει σταθερά πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι από το 2009 μέχρι και το 2014, ο τζίρος έχει υποχωρήσει κατά 6,2 δισ. ευρώ! Παράγοντες του κλάδου αλλά και διάφορες έρευνες προεξοφλούν ότι η μείωση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2% και 4% στα επόμενα δύο χρόνια, κυρίως λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και της επιβολής πρόσθετης φορολογίας στα νοικοκυριά.

Αρκετοί καταναλωτές έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους, περιορίζοντας αισθητά τις δαπάνες τους στα απολύτως αναγκαία αλλά και μειώνοντας τις ποσότητες τροφίμων που αγοράζουν. Επιπλέον, στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, αναγκάζοντας τους λιανέμπορους αλλά και τις βιομηχανίες να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις προσφορές, ακόμη και να αυτό πλήττει την κερδοφορία τους. Η ανάκαμψη της ζήτησης στον συγκεκριμένο χώρο, πάντως, εκτιμάται ότι θα έρθει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε άλλους χώρους, όπου η αναθέρμανση της κατανάλωσης θα καθυστερήσει.