Εξτρα φόροι 2,2 δισ. για χιλιάδες νοικοκυριά το 2016

NEA METRA 2014Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016, οι οποίες σχεδιάζεται να υποβληθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην «καλοκαιρινή» υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και εντείνονται οι διαδικασίες ώστε όλα τα συστήματα του υπουργείου, κυρίως δε το Taxisnet, να είναι έτοιμα να «υποδεχτούν» από το επόμενο έτος τις δηλώσεις, από τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2015.

Ήδη έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του τρόπου υλοποίησης της υποβολής, παραλαβής και επεξεργασίας των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2015.

Εξτρα φόροι 2,2 δισ. για χιλιάδες νοικοκυριά το 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης των φυσικών προσώπων, το γνωστό Ε1. Η βασικότερη θα αφορά εισοδήματα από ακίνητα όπου θα υπάρχει ειδικός κωδικός για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Περισσότερες αλλαγές θα υπάρξουν στο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του επόμενου έτους θα είναι «φουσκωμένα» για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Ειδικότερα:

Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Ολα τα φυσικά πρόσωπα που θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ειδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον:
•Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
•Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ
•Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
•Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Το επόμενο έτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ανατροπές στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, ενώ το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα. Επίσης εξετάζεται «κούρεμα» των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει με βασικότερη αλλαγή η έκπτωση από το φόρο για ιατρικά έξοδα και νοσήλια άνω των 100 ευρώ να αναγνωρίζεται από την εφορία μόνο εάν οι συγκεκριμένες δαπάνες πραγματοποιούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια: Περισσότερους φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ φέρνει το 2016 για τους φορολογούμενους που εισπράττουν ενοίκια. Για τα εισοδήματα αυτά, αναμένεται να καθιερωθεί νέα φορολογική φορολογίας στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.

Την ίδια ώρα, καταργήθηκε η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Σύμφωνα με το τελευταίο νόμο 4346/2015 τα ενοίκια που παραμένουν ανείσπρακτα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα ανείσπρακτα μισθώματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν. Όσοι δεν ασκήσουν αγωγή κατά των ενοικιαστών θα φορολογηθούν για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα έχουν εισπράξει.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Φορολογικό σοκ θα υποστούν το επόμενο έτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια». Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.

Επιχειρήσεις: Σημαντικές φορο-επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις. Έτσι μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 80% σε 100% για τις ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014, τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

Αγρότες: Μετά το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 που πληρώνουν τώρα με νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, οι αγρότες το επόμενο έτος θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα την φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.