Εντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές από τα μπλόκα

agrotis(2)Την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές και τις εισαγωγές εμπορευμάτων από τα αγροτικά μπλόκα στους δρόμους, εκφράζουν 11 επιχειρηματικοί φορείς του Πειραιά.

Με κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά των εμπορευμάτων επισημαίνοντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθούν μεγάλες παραγγελίες, εξαιτίας της αδυναμίας για έγκαιρη παράδοσή τους».

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν «άμεσα επηρεάζονται τα ευπαθή αγροτικά και άλλα προϊόντα, ενώ μπορεί προς το παρόν να μην έχουμε περιπτώσεις καταστροφών σε μεγάλες παρτίδες διακινούμενων αγαθών, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση συνέχισης του αποκλεισμού των οδικών δικτύων και των συνόρων».

Οι εκπρόσωποι των φορέων τονίζουν ότι «με δεδομένο μάλιστα ότι το 66% των εξαγωγών κατευθύνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι προφανές ότι το κλείσιμο των δρόμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις εξαγωγές προς τους βασικότερους οικονομικούς εταίρους, δηλαδή τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη διακίνηση προϊόντων προς τη Βουλγαρία, Ρωσία και Τουρκία, που αποτελούν επίσης βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Στην παρέμβαση αυτή προχώρησαν οι παραγωγικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και συγκεκριμένα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Πειραιώς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων-Εξαγωγέων, η Ένωση Βιοτεχνών, Εργοδοτών, Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς-Αθηνών, ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών & Εκδοτών Πειραιά, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

Οι προαναφερόμενοι φορείς ασκούν κριτική στην κυβέρνηση: «H στάση της κυβέρνησης δείχνει σαν να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση λήψη σημαντικών αποφάσεων. Η αδιαλλαξία και η ισχυρογνωμία ποτέ δεν αποτέλεσαν μέσο επίλυσης διαφορών, αντιθέτως αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες, που έχουν οδηγήσει στα σημερινά αποτελέσματα. Η έλλειψη διαλόγου με τις κοινωνικές ομάδες και η μονομερής λήψη σημαντικών και αμετάκλητων αποφάσεων, μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορούν να έχουν για την κοινωνία και την οικονομία μας».

Οι ίδιοι απαριθμούν δύο κινδύνους από την κατάσταση. Ο πρώτος είναι: «Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους, είναι ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών και των συνοριακών σταθμών, δυστυχώς δημιουργεί, εκτός από σοβαρά εμπόδια και καθυστερήσεις, συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, αφού αναπόφευκτα προκαλούνται σημαντικές ζημιές και μάλιστα ιδίας ευθύνης, σε πολλές άλλες εργασιακές ομάδες».

Ο δεύτερος κίνδυνος κατά τους ίδιους τους επιχειρηματίες είναι: «Ακόμη, προκαλεί πλήγμα στη φερεγγυότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και γενικά των εμπορικών δραστηριοτήτων, σε συνέχεια του ‘μπλόκου’ της επιβολής των ‘capital controls’, αλλά και στην αποστολή εμπορευμάτων εντός της χώρας, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μειώσει περαιτέρω την εύθραυστη απασχόληση».