Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Βουτιά 20,8% στον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων

dekaimero-prosforon-emporio-katastimata-ekptoseisΤη μεγαλύτερη βουτιά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση σημείωσε ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων καθώς μειώθηκε κατά 20,8% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας Εμπορίου στους 60 εμπορικούς συλλόγους – μέλη της η αγορά έχασε φέτος 1,18 δισ. ευρώ.

Οι εκπτώσεις βέβαια, τυπικά τελειώνουν τη Δευτέρα 29 του μηνός, και τα προαναφερόμενα μεγέθη μπορεί να αποτυπώνουν εκτιμήσεις ωστόσο δεν θα απέχουν πολύ από τα απολογιστικά στοιχεία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης είχαν καταγραφεί το 2013-2012 με -14,6%, το 2009-2008 με -11,7%, το 2011-201 με -9,4%, ενώ το 2015 με 2014 ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων είχε πέσει κατά 2,4%. Όσον αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων, από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με το 2015 μία στις τρεις επιχειρήσεις εμφάνισε απώλεια τζίρου.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι εξαιρετικά μικρό (2%). Οι μεταβολές του ποσοστού της μείωσης των πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Μια στις τρεις επιχειρήσεις εμφάνισε απώλεια τζίρου μεγαλύτερη του 40%, μία στις δέκα 31% με 40% και μία στις πέντε 21% με 30%.

Για την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς στις 17 Ιανουαρίου παρατηρείται ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών, της τάξης του 87%, πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και μόλις το 13% δηλώνει ότι επηρέασε θετικά τον συνολικό ύψος των πωλήσεων. Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει επίσης μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά τον αποπληθωρισμό. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Συνομοσπονδίας: Μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού (επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων) καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης των τιμών, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και τις εκτιμήσεις για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση.

• Το παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται:

1. Σε ανατιμήσεις εξαιτίας αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα,

2. στην υψηλή προσέλευση τουριστών η οποία λειτούργησε ενισχυτικά προς την κατανάλωση (+7,0% το ταξιδιωτικό ισοζύγιο) και

3. στη διατήρηση/ ομαλοποίηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών από χρηματικά κεφάλαια (καταθέσεις) που είχαν αποσυρθεί πριν την επιβολή των capital controls (+1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2015).

• Η επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων είναι δυνατόν να διαμορφώσει αρνητικές προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την οικονομία να εγκλωβίζεται σε ατέρμονα κύκλο (αποπληθωριστικό σπιράλ) αλλεπάλληλων μειώσεων τιμών και μισθών.