OMΠΑΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ τι ειπε για Ελλαδα

merkelΗ κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν ο Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ ήταν σημαντική καθώς είναι η τελευταία επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στην Ευρώπη, αφού η θητεία του τελειώνει στο τέλος του 2016.
Οι δημοσιογράφοι, πάντως, σχολίασαν μάλλον με περιπαικτική διάθεση τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Σε σχετικό πηγαδάκι, μάλιστα, ένας γνωστός Αμερικάνος ρεπόρτερ είπε «love is in the air», με αποτέλεσμα να σκάσει στα γέλια όλη η αίθουσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε στη Μέρκελ «ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα» και επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του. Oπως μεταδίδει το πρακτορείο UPI, ο κ. Ομπάμα είπε πως αναμένει την εκτίμηση της κ. Μέρκελ ως προς το πώς μπορούν να συνεργαστούν η Ευρώπη και το ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, για να βρουν τρόπο να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης, «όπου η ανάπτυξη είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Διεθνή θέματα

O κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη, υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας εκ νέου τους Βρετανούς να ταχθούν εναντίον του Brexit και υπέρ της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ανόβερο, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον φόβο να υπονομεύσει τη δέσμευσή μας για τις παγκόσμιες αξίες» και παρέπεμψε στα κατορθώματα της Ευρώπης στο απόηχο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Κάνοντας ειδική μνεία στο δημοψήφισμα στης 23ης Ιουνίου, ο Ομπάμα σημείωσε ότι «πρόκειται για μία καθοριστική ημέρα για την Ευρώπη, η οποία θα κληθεί είτε να επιλέξει τον πλουραλισμό, είτε να απορρίψει την πρόοδο που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αποδεικνύεται «σκληρή» για κάθε χώρα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να «κερδίσουν οι λαϊκίστικες φωνές». «Η Ευρώπη θα είναι ασφαλέστερη και πιο επιτυχημένη, όταν ενσωματώσει ανθρώπους κάθε πίστης και κάθε πολιτισμού» κατέληξε ο Ομπάμα.

Στη Συρία και στο Ιράκ χρειαζόμαστε περισσότερα έθνη να συνεισφέρουν στην εκστρατεία τους. Χρειαζόμαστε περισσότερα έθνη να συνεισφέρουν εκπαιδευτές για να ενισχυθούν οι τοπικές δυνάμεις στο Ιράκ. Χρειαζόμαστε περισσότερα έθνη να συνεισφέρουν οικονομική βοήθεια στο Ιράκ για να μπορέσει να σταθεροποιήσει τις απελευθερωθείσες περιοχές και για να σπάσει ο κύκλος του βίαιου εξτρεμισμού ώστε να μην μπορεί να επανέλθει το Ισλαμικό Κράτος», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την Ευρωπαϊκή συνεισφορά στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεισφέρει ολόκληρο το μερίδιό του και η Ευρώπη κάποιες φορές υπήρξε αδιάφορη για την άμυνά της», επαναλαμβάνοντας ότι τα μέλη θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε πως πρέπει να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρις ότου εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ. «Θέλω καλές σχέσεις με τη Ρωσία και έχω επενδύσει πολλά στις καλές σχέσεις με τη Ρωσία όμως πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρις ότου εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε χαρακτηριστικά.